Групировката "Ислямска държава" (ДАЕШ) в събота е поела отговорност за нападението с нож в германския град Солинген, при което бяха убити трима души и ранени осем други, съобщава "Ройтерс".

Описвайки мъжа, извършил нападението като "войник на Ислямска държава", въоръжената групировка заяви в изявление в акаунта си в Telegram: "Той извърши нападението като отмъщение за мюсюлманите в Палестина и навсякъде".

Тя не предостави веднага никакви доказателства за твърдението си.

Припомняме, че по-рано полицията задържа тийнейджър, който може да е свързан с нападение с нож, но извършителят все още беше на свобода в събота.

По-късно стана ясно, че има втори задържан по случая. 

Хендрик Вюст, министър-председател на провинция Северен Рейн-Вестфалия, определи атаката в петък вечерта по време на фестивал в града като терористичен акт.

Има задържан за смъртоносната атака с нож в Германия

Има задържан за смъртоносната атака с нож в Германия

Бяха убити трима души, а други осем бяха ранени

"Извършителят трябва бързо да бъде заловен и наказан с пълната строгост на закона", настоя германският канцлер Олаф Шолц.

Министърът на вътрешните работи на Германия Нанси Фезер заяви, че органите за сигурност правят всичко възможно, за да заловят лицето и да разследват предисторията на атаката, извършена на "Фронхоф" - пазарен площад в Солинген. Нападението беше извършено по време на фестивал по случай 650-ата годишнина на града в провинция Северен Рейн-Вестфалия, която граничи с Нидерландия.

Властите отмениха остатъка от фестивала през уикенда.

Смъртоносните атаки с нож и стрелби са относително редки в Германия.

По-рано този месец правителството обяви, че иска да затегне правилата за ножовете, които могат да се носят на обществени места, като намали максимално разрешената дължина.

През юни 29-годишен полицай почина, след като беше намушкан с нож в Манхайм по време на нападение срещу дясна демонстрация. При друго нападение с нож във влак през 2021 г. няколко души бяха ранени.

Солинген, добре известен със своята индустрия за производство на ножове, е град с около 165 000 души население.