29-годишен полицай почина в неделя, след като в петък беше многократно намушкан по време на нападение на антиислямски митинг в Германия, съобщава АФП.

Мъж с нож нападна и рани няколко души в петък на пазарния площад в град Манхайм в югозападна Германия. Петима души, участващи в митинг, организиран от Pax Europa, кампания срещу радикалния ислям, бяха ранени при атаката.

Полицаят бе "наръган няколко пъти в областта на главата", докато се е опитвал да се справи в нападателя, се казва в изявление на местната полиция.

Няколко ранени при нападение с нож в Германия

Няколко ранени при нападение с нож в Германия

Полицията е стреляла по нападателя

Веднага след нападението той е претърпял "спешна операция и беше поставен в изкуствена кома", но "почина от нараняванията" в неделя, каза полицията.

Канцлерът Олаф Шолц заяви, че е "дълбоко натъжен" от смъртта на полицая след "ужасното нападение".

"Неговият ангажимент към безопасността на всички нас заслужава най-високото признание", каза Шолц в X, бивш Twitter.

Пореден германски политик бе нападнат

Пореден германски политик бе нападнат

Кизеветер е получил леки наранявания. Той е предложил да се откаже от повдигането на обвинения, ако извършителят се извини

Министърът на финансите Кристиан Линднер каза пред "Билд", че смъртта на полицая "ме развълнува дълбоко и ме разгневи заради това, което се случва в страната ни".

"Трябва да се защитаваме решително срещу ислямския тероризъм и също така ще укрепим финансово органите за сигурност", каза Линднер.

Министърът на вътрешните работи Нанси Фезер призова в петък за задълбочено разследване на обстоятелствата на нападението.

"Ако разследванията разкрият ислямистки мотив, това ще бъде допълнително потвърждение за голямата опасност, която представляват ислямистките актове на насилие", каза тя в изявление.

Германия е в повишена готовност за възможни ислямистки атаки от избухването на войната между Израел и "Хамас".  Шефът на вътрешното разузнаване на страната предупреди, че рискът от подобни атаки е "реален и по-висок, отколкото е бил от дълго време".

Президентът Франк-Валтер Щайнмайер каза миналата седмица, че е разтревожен от нарастващата тенденция и каза, че германците "никога не трябва да свикват с насилието в битката на политически мнения".

Припомняме, че на 1 юни бе нападнат пореден германски политик. Страната стана свидетел на вълна от атаки срещу политици по време на работа или на предизборната кампания преди изборите за Европейски парламент (ЕП) на 9 юни.