Мъж е ударил с тежък предмет бившия министър по семейните въпрос бивш кмет на Берлин Франциска Гифи. Тя е последната жертва след серия от нападения срещу германски политици, съобщи "Ройтерс".

Според изявлението на полицията на 8 май нападението е станал в местна библиотека. Гифи, член на социалдемократите на канцлера Олаф Шолц, не е пострадала сериозно. Нападателят я е ударил с чанта по главата, която е съдържала нещо тежко, и е избягал. След това Гифи е отишла за кратко в болница.

Атака идва на фона на призивите за по-голяма полицейска защита на политиците в Германия след редица нашумели вербални и физически атаки срещу тях.

Четирима тийнейджъри са разследвани, след като германски член на Европейския парламент беше хоспитализиран след побой в град Дрезден. 41-годишният Матиас Еке, член на социалдемократите на Шолц, е бил пребит на 3 май от група от четирима души, докато лепял плакати на ГСДП. 

Видни членове на Зелените, които са в коалиция с Германската социалдемократическа партия на канцлера Олаф Шолц на федерално ниво, също се сблъскаха с гневни протести.

Тази година Германия, освен избори за ЕП, провежда и местни избори в половината от 16-те германски провинции на фона на нарастваща подкрепа за крайната десница.

Припомняме, че канцлерът Олаф Шолц осъди насилието над политици, като каза, че такива прояви застрашават демокрацията, а премиерът на Саксония Михаел Кречмер, консерватор, каза, че подобна агресия и опити за сплашване напомнят за най-мрачната ера в германската история, препратка към нацисткото управление.

Шолц осъди насилието срещу германски политици

Шолц осъди насилието срещу германски политици

ЕС също призова да се разследват случаите и наказват виновните