Германският канцлер Олаф Шолц и лидерите на Европейския съюз (ЕС) осъдиха в събота неотдавнашна поредица от атаки срещу политици в Германия, съобщава "Ройтерс". 

Цитира се случай на член на Европейския парламент (ЕП), който бе приет в болница със сериозни наранявания след нападение.

41-годишният Матиас Еке, член на социалдемократите на Шолц, е бил пребит в петък от група от четирима души, докато лепял плакати в Дрезден, столицата на източната провинция Саксония, съобщи полицията. Състоянието му налага операция.

Малко преди това изглежда същата група е нападнала 28-годишен активист на Зелените, който също е лепял плакати, съобщи полицията, въпреки че нараняванията му не са толкова тежки.

В Германия погват "Алтернатива за Германия"

В Германия погват "Алтернатива за Германия"

"Флюгел" ("Der Flügel") е крилото на тюрингския клон на "Алтернатива за Германия"

"Демокрацията е застрашена от подобни неща", каза Шолц на конгрес на европейските социалисти в Берлин.

Атаките са пример за нараснало насилие в Германия през последните години, често насочено особено към леви политици. Агенцията за вътрешно разузнаване BfV казва, че крайнодесният екстремизъм е най-голямата заплаха за германската демокрация.

Премиерът на Саксония Михаел Кречмер, консерватор, каза, че подобна агресия и опити за сплашване напомнят за най-мрачната ера в германската история, препратка към нацисткото управление.

Шолц се възмути от ислямистка демонстрация в Хамбург

Шолц се възмути от ислямистка демонстрация в Хамбург

Той предупреди, че тази провокация няма да остане без последици

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, бивш германски консервативен министър и италианският председател на ЕП Роберта Мецола осъдиха нападението срещу Еке.

"Виновните трябва да бъдат подведени под отговорност", настоя фон дер Лайен в X.

Германският вътрешен министър Нанси Фезер обеща "строги действия и допълнителни защитни мерки" в отговор на атаките.

Ръководителите на ГСДП в Саксония Хенинг Хоман и Катрин Мишел излязоха с изявление, в което обвиниха крайнодясната "Алтернатива за Германия" (AfD) за нарастването на насилието.

"Тези хора и техните поддръжници носят отговорност за това, което се случва в тази страна", казаха те.

AfD не отговори веднага на искане за коментар. Партията твърди, че е жертва на медийна и политическа кампания.

Шолц предупреди за десния популизъм преди вота за ЕП

Шолц предупреди за десния популизъм преди вота за ЕП

Той направи изявлението в събота, на събитие на лявоцентристки европейски партии в Румъния

AfD отбеляза скок в подкрепата през последната година и я изведе на второ място в проучванията на общественото мнение в цялата страна. Той е особено силен в източните провинции Саксония, Тюрингия и Бранденбург, където проучванията сочат, че може да излезе на първо място на регионалните избори през септември.

В национален мащаб броят на атаките срещу политици от парламентарно представени партии се е удвоил от 2019 г. насам, според данни на правителството, публикувани през януари.

Политиците от партията на Зелените са изправени пред най-голяма агресия, според данните, като атаките срещу тях са се увеличили седем пъти от 2019 г. до 1219 миналата година. Политиците от AfD са претърпели 478 атаки, а SPD е трета с 420.

Тереза Ертел, кандидат на Зелените на общинските избори в Тюрингия този месец, каза, че познава членове на партията, които не искат повече да се кандидатират поради агресивната политическа атмосфера.

Зелените в нейния регион се съгласиха информационните щандове винаги да имат поне трима служители за допълнителна безопасност.