Федералната служба за защита на конституцията на Федерална република Германия (BfV, контраразузнаване) планира да класифицира дясната партия "Алтернатива за Германия" (AdG) като "безопасна екстремистка инициатива", пише Süddeutsche Zeitung (SZ), като се позовава на официална кореспонденция на служители на службата.

Süddeutsche Zeitung припомня, че през 2019 г. дейността на "Алтернатива за Германия" е класифицирана като "заслужаваща проверка", а през 2021 г. оценката е преразгледана на "поражда подозрения". В момента според вестника се работи по нова проверка и предишната оценка може да бъде преразгледана поради "радикализацията на партията". Контраразузнавателната агенция може да представи заключението си "след март".

Три регионални клона на "Алтернатива за Германия" - в Саксония, Саксония-Анхалт и Тюрингия - вече са признати за дясноекстремистки, но не и цялата партия. Тази категоризация означава, че разузнавателните служби имат право да разширят инструментите и интензивността на наблюдението на представителите на партията.

От разузнавателните служби се изисква също така да докладват по-подробно и по-редовно за дейността на организациите или лицата, попадащи в такава категория. Това не предполага реални ограничения на дейността на партията.

До април 2023 г. германското контраразузнаване проверява "Алтернатива за Германия" за съответствие с конституцията поради прояви на "расизъм и авторитаризъм". След април обаче в докладите на контраразузнаването се появява точката "отношения с Русия". В същото време не всички членове на партията се разглеждат като симпатизанти на екстремизма, според вътрешна кореспонденция на BfV.

В "Алтернатива за Германия" продължават да настояват за излизане от ЕС

В "Алтернатива за Германия" продължават да настояват за излизане от ЕС

Лидерът Тино Хрупала сравнява съюзническата политика след 1945 г. с нацистката пропаганда

"Въпреки това в партията набира сила така нареченото солидарно-патриотично движение "Флюгел". Течението около Бьорн Хьоке става все по-влиятелно", се казва в кореспонденцията.

"Флюгел" (Der Flügel) е крилото на тюрингския клон на "Алтернатива за Германия", характеризиращо се с най-десни възгледи.

Германското контраразузнаване го обявява за проекстремистко още през 2020 г. Лидерът на Flügel Бьорн Хьоке е бил многократно проучван заради расистките си и ксенофобски изказвания, а през 2020 г. дори е лишен от депутатски имунитет заради лозунг, използван от подразделение на нацистка Германия.

Съд в Германия блокира шпионирането на крайнодясната "Алтернатива за Германия"

Съд в Германия блокира шпионирането на крайнодясната "Алтернатива за Германия"

"Голяма победа за нас"

"Алтернатива за Германия" е основана през 2013 г. в знак на протест срещу отпускането на милиарди долари помощ от ЕС в подкрепа на гръцката икономика.

Партията придоби най-голяма популярност по време на миграционната криза в страната през 2015 г. През 2017 г. "Алтернатива за Германия" за първи път премина през Бундестага. Днес партията е представена във всички Ландтагове на 16 федерални провинции и има 78 места във федералния парламент; тя е втората опозиционна сила след ХДС/ХСС.