Германският канцлер Олаф Шолц предупреди за заплахите, отправени от десните популисти. Той направи изявлението в събота, на събитие на лявоцентристки европейски партии в Румъния.

То се провежда 2 месеца преди изборите за Европейски парламент (ЕП) през юни, съобщава АП.

Шолц пристигна в румънската столица Букурещ за конференция на Партията на европейските социалисти (ПЕС), част от групата на социалистите и демократите, която е втора по големина в парламента. 

Европейските избори между 6-9 юни догодина

Европейските избори между 6-9 юни догодина

Решението е на посланиците на ЕС

"Десните популисти водят предизборни кампании срещу нашата обединена Европа", каза германският лидер в Двореца на парламента, който бе домакин на конференцията. Те са готови да разрушат това, което сме построили за децата; те подклаждат настроения срещу бежанците и малцинствата".

Проучванията на общественото мнение показват значително изместване вдясно на предстоящите избори, като радикалната дясна група "Идентичност и демокрация" вероятно ще спечели достатъчно места, за да стане третата по големина група в законодателния орган, главно за сметка на "Зелените" и центристката група "Обнови Европа".

Шефът на ЕП: Европа трябва да харчи повече за отбрана

Шефът на ЕП: Европа трябва да харчи повече за отбрана

Реакция на думите на Доналд Тръмп

Шолц каза, че проспериращ ЕС е "най-добрият отговор на популизма и автократите". Той също така обеща да продължи подкрепата си за Украйна, като каза, че тя е "ключ към възстановяването на мира в Европа".

Шолц ръководи непопулярна трипартийна коалиция. Последните национални социологически проучвания показаха, че неговата лявоцентристка партия е далеч зад основния дясноцентристки опозиционен блок на Германия и в най-добрия случай приблизително на едно ниво с крайнодясната партия "Алтернатива за Германия".

Председателят на социалистите и демократите Ираче Гарсия Перес също се обърна към въпроса за нарастващия популизъм на изборите през юни, като каза, че тези партии "представляват единствено заплаха за нашия европейски проект".

Срещата идва, след като най-голямата политическа партия в ЕС, дясноцентристката Европейска народна партия, също се срещна в Букурещ миналия месец, където представители подкрепиха кандидатурата на Урсула фон дер Лайен за втори петгодишен мандат начело на мощната Комисия на блока.

Евроизбори 2024 г.: Проучване на общественото мнение показва скок в десния популизъм

Евроизбори 2024 г.: Проучване на общественото мнение показва скок в десния популизъм

Тази скок може драстично да промени политическия пейзаж на Европейския парламент

Комисарят по заетостта и социалните права Николас Шмит от Люксембург беше избран за водещ кандидат на социалистите и демократите за най-високия пост в Брюксел. Следващият шеф на Комисията ще изисква одобрението на лидерите на всички страни членки на ЕС. Почти половината от 27-те национални лидери на ЕС са членове на Европейската народна партия (ЕНП).