Европейският съюз трябва да "засили" отбранителните си способности и да бъде готов да се изправи срещу заплахи без подкрепата на своя дългогодишен партньор в областта на сигурността Съединените щати, каза в понеделник председателят на Европейския парламент Роберта Мецола пред "Политико".

Европа трябва да харчи повече за отбрана, за да "укрепим нашата отбранителна индустрия и да се справим практически с нашата стратегическа автономия", каза Мецола, но подчерта, че европейският "отбранителен съюз" трябва да "допълва, а не да се конкурира с НАТО".

"(ЕС) трябва да е готов да поеме отговорността, ако е необходимо, и да бъде готов за всяка възможност", каза Мецола пред "Политико".

"Европа не може да се колебае, когато виждаме какво може да се случи отвъд Атлантическия океан... Европа трябва да остане силна", каза тя.

Нейните коментари идват, след като бившият президент на САЩ Доналд Тръмп каза в събота, че ще "насърчи" Русия да атакува всеки член на НАТО, който не плаща достатъчно за отбрана, предизвиквайки възмущение в цяла Европа.

Що се отнася до ролята на Европейския парламент във въоръжаването на ЕС, Мецола каза, че евродепутатите ще продължат да настояват за съвместно снабдяване и разработване на оръжия, които да бъдат "финансирани от Съюза чрез специален бюджет под парламентарен контрол".

Военните разходи на блока достигнаха рекордните 270 милиарда евро през 2023 г., според председателя на Съвета на ЕС Шарл Мишел на фона на руската инвазия в Украйна.

Настроенията на Метцла повтарят тези на Манфред Вебер, лидер на Европейската народна партия, който каза миналия месец, че ЕС "трябва да може да се защитава независимо".

Вебер призова за "европейски стълб на отбраната", включително "система за противоракетна отбрана" в целия ЕС и "бригада за киберзащита", за да се отблъскват атаки от Русия и от другаде. Вебер също каза, че е време да се говори с Франция за това как ядрената отбрана на страната "може да бъде вградена в европейските структури".

Естония: Русия се готви за военна конфронтация със Запада

Естония: Русия се готви за военна конфронтация със Запада

Все по-голям брой западни служители предупреждават за военна заплаха от Русия за страните по източния фланг на НАТО