Предишното британско правителство планираше да похарчи 10 милиарда лири (12,9 милиарда долара) за вече отменения план за депортиране на търсещи убежище в Руанда и вече струва на данъкоплатците 700 милиона паунда, каза в понеделник новият министър на вътрешните работи Ивет Купър, цитирана от "Ройтерс".

Новото лейбъристко правителство на министър-председателя Кийр Стармър се отказа от спорния план за превоз на хиляди търсещи убежище от Великобритания до Руанда в първото си голямо политическо съобщение, след като спечели убедителна изборна победа по-рано този месец.

Купър каза, че разходите включват пари за чартърни полети, които никога не са излетели, заплащане на работата на правителствени служители и 290 милиона паунда като плащане към правителството на Руанда.

"Това е най-шокиращото прахосване на парите на данъкоплатците, което някога съм виждала", каза тя пред парламента.

Предишното консервативно правителство за първи път обяви плана през 2022 г. за изпращане на мигранти, пристигнали във Великобритания без разрешение, в източноафриканската нация, заявявайки, че това ще сложи край на търсещите убежище, пристигащи на малки лодки.

Но правните предизвикателства означават, че никой не е бил изпратен в Руанда с изключение на четири лица, които са преминали по доброволна схема.

Купър каза, че правителството също ще отмени разпоредба в Закона за нелегалната миграция, която забранява на всеки пристигащ незаконно от март миналата година, да получи убежище.

Вместо това правителството обеща да обработи техните искове и да прекрати скъпото използване на хотели за настаняване на търсещи убежище и да изчисти натрупаните искове.

Промяната в политиката ще спести на данъкоплатците около 7 милиарда паунда през следващите 10 години, каза Купър.

"Наследихме хотел Калифорния за убежище: хората пристигат в системата за убежище и никога не напускат", добави тя.

Стармър иска да рестартира отношенията на Великобритания с ЕС

Стармър иска да рестартира отношенията на Великобритания с ЕС

Британският премиер призова за по-тясно сътрудничество в Европа