Новият министър-председател на Великобритания Кийр Стармър призова за по-тясно сътрудничество в Европа за увеличаване на подкрепата за Украйна и за справяне с най-належащите проблеми на континента: нелегална миграция, изменение на климата и енергийна сигурност, съобщава "Ройтерс".

Откривайки среща на Европейската политическа общност от повече от 40 страни в двореца Бленхайм - родното място на Уинстън Чърчил, Стармър направи своята заявка за рестартиране на отношенията с Европейския съюз след Брекзит.

Той се дистанцира от предишното правителство на консерваторите, което заплаши да се оттегли от международен договор за правата на човека.

"Под мое ръководство Великобритания ще бъде приятел и партньор, готов да работи с вас, не част от Европейския съюз, но до голяма степен част от Европа", увери Стармър по повод излизането на Великобритания от ЕС след референдум от 2016 г.

Кийр Стармър ще осигури подобрено споразумение с ЕС за търговия след Брекзит

Кийр Стармър ще осигури подобрено споразумение с ЕС за търговия след Брекзит

Лейбъристите изключиха повторното присъединяване към единния пазар на ЕС

"Обединени от решимостта ни да защитаваме споделените ценности и сигурни какво можем да постигнем заедно", изтъкна той пред други лидери в Европейската политическа общност - група, различна от ЕС и създадена след нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г.

Еднодневната среща предоставя на новия лидер на Великобритания още една възможност да настоява за по-тясно сътрудничество в областта на отбраната, особено преди евентуалното избиране за президент на Доналд Тръмп, който заедно с новия си кандидат за вицепрезидент Дж. Д. Ванс твърди, че Европа трябва да направи повече, за да защити собствената си сигурност.

Две седмици след като спечели убедително на изборите и току-що завърнал се от първото си международно участие на среща на НАТО във Вашингтон като министър-председател, Стармър отново излезе на международната сцена, призовавайки Европа да направи повече, за да подкрепи Украйна срещу Русия.

Кийр Стармър обеща възстановяване след "години на хаос при консерваторите"

Кийр Стармър обеща възстановяване след "години на хаос при консерваторите"

Той предупреди, че всяко подобрение ще отнеме време и че първо трябва да се възстанови вярата в политиката

"Така че първата ни задача тук днес е да потвърдим нашата непоколебима подкрепа за Украйна", подчерта той.

Стармър е решен да възстанови връзките с ЕС, след като Брекзит предизвика години на недоволство. Той обаче не вижда Великобритания да се присъедини отново към единния пазар или митническия съюз през неговия живот.

Европейските лидери като цяло приветстваха плановете на Стармър за сътрудничество в областта на отбраната. Френският президент Еманюел Макрон отвърна: "Това е чудесна възможност за рестарт".

Решението на Сунак да свика предсрочни избори на 4 юли даде на Стармър възможността да използва НАТО и Европейската политическа общност, за да напредне в ранните преговори или поне да създаде настроение за по-приятелски връзки.

Очаква се в двореца Бленхайм лидерите да обсъдят енергийната сигурност, опазването на демокрацията и миграцията.

Може би най-важното за Стармър обаче е развитието на лични отношения с други лидери - нещо, което според него е от съществено значение за начина, по който работи, за да постигне най-добри резултати.

Зеленски пристигна във Великобритания за среща на Европейската политическа общност

Зеленски пристигна във Великобритания за среща на Европейската политическа общност

Той планира да се срещне с крал Чарлз и премиера Кийр Стармър