Великобритания възнамерява да започне депортирането на мигранти на 23 юли, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на съдебни документи.

Правителството ще предприеме този ход, въпреки че противоречивата схема зависи от победата на консерваторите на премиера Риши Сунак на предстоящите избори.

Политиката за изпращане на пристигнали във Великобритания търсещи убежище в Руанда е крайъгълен камък в програмата на Сунак, но поради законови и парламентарни пречки тя така и беше осъществена досега.

Великобритания разширява плана си за депортиране на мигранти в Руанда

Великобритания разширява плана си за депортиране на мигранти в Руанда

Страната ще може да изпраща повече кандидати за убежище

Наскоро британският премиер заяви, че депортационните полети няма да започнат преди изборите на 4 юли. Той обеща, че ако спечели, депортирането на мигранти ще започне скоро след това, но изостава от опозиционната Лейбъристка партия с около 20% в проучванията на общественото мнение, а тя се зарече да отмени този план.

В документи, подадени до Върховния съд на Лондон от благотворителна организация, оспорваща политиката, правителствени адвокати посочват, че намерението е "да се извърши депортиране с полет до Руанда на 23 юли 2024 г. (не и по-рано)".

Лондон чу ООН за бежанците, но праща нелегалните в Руанда

Лондон чу ООН за бежанците, но праща нелегалните в Руанда

Оспорваното споразумение все пак получи одобрение в парламента