Германската антиимиграционна партия "Алтернатива за Германия" (АзГ) вероятно ще победи на проведените в неделя регионални избори в източната провинция Тюрингия.

Това съобщава BBC, като цитира резултати от екзитпол.

АзГ се очаква да спечели 30,5% от гласовете, сочи екзитпол за обществената телевизия ARD. Шест пункта назад е консервативния Християндемократически съюз (ХДС), а далеч назад са трите управляващи партии в Германия.

Ако бъде потвърдено, това ще даде на крайната десница първата победа в провинциален парламент след Втората световна война, въпреки че е малко вероятно да успее да състави правителство в Тюрингия.

АзГ също е близо до ХДС и на изборите за провинциален парламент в Саксония.

Екзитполът на ARD дава на ХДС 31,5%, а на АзГ 30% в Саксония, отново далеч пред трите партии, управляващи националното правителство.

Около пет милиона германци имаха право да гласуват в двата регионални вота на изток в неделя.

Крайнодясната "Алтернатива за Германия" с първа победа на вот в две провинции?

Крайнодясната "Алтернатива за Германия" с първа победа на вот в две провинции?

Тази неделя в Тюрингия и саксония се провеждат местни избори

Припомняме, че резултатите бяха очаквани след проведените преди изборите социологически проучвания. 

"Алтернатива за Германия" има големи шансове да бъде първа, което ще увеличи натиска ѝ върху федералната коалиция на канцлера Олаф Шолц по въпросите на икономиката, имиграцията и подкрепата за Украйна.

От друга страна "Алтернатива за Германия" едва ли ще може да състави сама правителство, тъй като според предварителни прогнози тя няма да има нужното мнозинство, а и останалите партии отказват да си сътрудничат с нея.

Това ще бъде първият път, когато крайнодясна партия ще спечели най-много места в местния парламент след Втората световна война. Този неин успех вероятно ще ѝ даде възможност да блокира конституционни промени и да сира назначенията на някои съдии.

Изхвърлиха Алтернатива за Германия от групата на крайната десница в Европарламента

Изхвърлиха Алтернатива за Германия от групата на крайната десница в Европарламента

Пореден удар за партията, която загуби подкрепа в последните месеци

Силните резултати на двете антисистемни партии предвещават нарастваща нестабилност в най-голямата икономика в Европа. Те отразяват фрагментацията на политическия пейзаж.

Генералният секретар на Християндемократически съюз (ХДС) Карстен Линеман изключи пред ARD възможността ХДС да формира коалиция с "Алтернатива за Германия". Според него ХДС вече ще съставя правителства от членовете на парламента.