Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви пред Европейския парламент, че се консултира с евролидерите как да отговорят на молбата на Великобритания за отлагане на Брекзит, пише "Гардиън".

Споразумението с Великобритания е на базата на договореното с бившия премиер Тереза Мей, обяви Туск, но добави, че промените се отнасят за протокола за Северна Ирландия и Ирландия.

Юнкер нарече Брекзит губене на време

Юнкер нарече Брекзит губене на време

Брекзит е "губене на време и енергия", категоричен е той

Решението на премиера Борис Джонсън да приеме митнически проверки навлизане в Северна Ирландия ни позволява да избегнем гранични проверки между Ирландия и Северна Ирландия, гарантира целостта на единния пазар, обясни той.

"Ревизираното споразумение е възможно и приемливо за ЕС, защото: първо, има подкрепата на Ирландия; второ, има подкрепата на Европейската комисия, като се гарантира, че всички наши задачи на преговорите са изпълнени и трето, защото избягва хаотичен Брекзит без сделка", продължи той.

"Ситуацията е доста сложна след събитията през уикенда във Великобритания и британската молба за отлагане на Брекзит. Консултирам се с лидерите как да реагираме и ще решим през следващите дни. Очевидно е, че резултатът от тези консултации много ще зависи от това, което реши британският парламент или това, което не успее да реши. Трябва да бъдем готови за всеки сценарий", отбеляза Туск.

В Лондон ще разглеждат нов закон за Брекзит

В Лондон ще разглеждат нов закон за Брекзит

В събота отхвърлиха сделката на Борис Джонсън

"Но едно нещо трябва да бъде ясно, както казах на премиера Джонсън в събота, Брекзит без сделка никога няма да бъде наше решение", категоричен председателят на Европейския съвет.