Камарата на общините на британския парламент прие в събота поправка за отлагане на Брекзит.

Гласуването е голям удар за премиера Борис Джонсън и означава, че той трябва да поиска от ЕС да забави напускането на Великобритания, съобщава АП.

За предложението, направено от бившия депутат от управляващата Консервативна партия Оливър Летвин, гласуваха 322 законодатели на долната камара на парламента, срещу 306 депутати.

ЕС чака бърз отговор от Великобритания по пропадналото гласуване за Брекзит

ЕС чака бърз отговор от Великобритания по пропадналото гласуване за Брекзит

Британското правителство предлага Камарата отново да обсъди проекта в понеделник

Това изменение на предложението на правителството за одобрение на сделката с ЕС, обявено на 17 октомври, прави гласуването на споразумение с ЕС, насрочено за събота вечерта, безсмислено.

Джонсън ще продължи и ще се опита да напусне ЕС до 31 октомври. Той коментира, че не е обезсърчен или обезпокоен от вота, забавящ одобрението на новата сделка за Брекзит, и заяви, че няма да има нови преговори с ЕС.

Джонсън допълва, че законът не го принуждава да преговаря повече с ЕС.

Това е моментът да се реши Брекзит, призова Джонсън британския парламент
Обновена

Това е моментът да се реши Брекзит, призова Джонсън британския парламент

Лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин заяви от своя страна, че договореното от Джонсън споразумение е по-лошо от първоначалното

Текстът му предполага, че сделката с ЕС няма да бъде одобрена от парламентаристи, докато Камарата на общините не приеме всички закони, необходими за "развод" с ЕС.

Целта на това е да се избегне възможността на Брекзит без сделка поради непредвидени случайности или проста липса на време за провеждане на необходимите законови процедури.

По-рано източници в правителството на премиера Борис Джонсън предупредиха, че ако изменението бъде прието, тогава гласуването ще бъде отложено за следващата седмица. Крайният срок за изпълнение на Брекзит е 31 октомври.

Правителството все още се надява, че може да приеме необходимото законодателство до края на месеца, за да може Великобритания да напусне навреме.

Тереза Мей настоява да се подкрепи сделката за Брекзит

Тереза Мей настоява да се подкрепи сделката за Брекзит

Мей има "ясно чувство за дежавю"