Европейският съюз очаква от Обединеното кралство да каже на 27-те държави-членки на ЕС "възможно най-скоро" какви действия ще предприеме, след като сделката за Брекзит не бе гласувана в събота, съобщава АП.

Говорителят на Европейската комисия Мина Андреева заяви, че изпълнителната власт на ЕС е запозната с вота, но не предлага ход на действията. "Правителството на Обединеното кралство ще трябва да ни информира за следващите стъпки възможно най-скоро".

Ако споразумението бе одобрено, парламентът на ЕС планираше да подкрепи сделката за Брекзит до четвъртък вечерта.

Полският премиер Матеуш Моравецки коментира, че страната му не вижда вота на британските депутати като отхвърляне на сделката, а по-скоро като забавяне. Полша "ще подкрепи положителен подход на равнище ЕС към предложението на правителството на Борис Джонсън".

За 27-те лидери на ЕС "Избягването на хаотичност, без сделка трябва да бъде наш основен приоритет."

Гай Верхофстад заяви, че ръководната група по Брекзит се среща в понеделник, както е планирано.

Британските депутати "порязаха" Джонсън и отложиха споразумението за Брекзит
Обновена

Британските депутати "порязаха" Джонсън и отложиха споразумението за Брекзит

Обезмислят днешното гласуване, но Джонсън не е обезсърчен, няма да преговаря с ЕС

Правителството на Обединеното кралство ще предложи Камарата на общините в понеделник отново да обсъди проекта за споразумение за Брекзит, одобрен на срещата на върха на ЕС на 17 октомври.

Както неговият говорител Джон Бирку заяви по време на съботното заседание на камарата, в понеделник той ще реши дали ще бъде гласувана в същия ден или ще трябва да бъде определена за друга дата.

Ораторът определя дневния ред на Камарата на общините въз основа на предложенията на кабинета, но внимателно следвайки всички необходими парламентарни процедури. По този начин намерението, не означава, че ново гласуване за сделката на Джонсън с ЕС ще се проведе толкова бързо, след като събота не се проведе и днес.

Няма да има гласуване на сделката за Брекзит, ако прокарат поправката "Летуин"?

Няма да има гласуване на сделката за Брекзит, ако прокарат поправката "Летуин"?

Би Би Си отбелязва, че ако това се случи, ще бъде поискано от депутатите да гласуват сделката в понеделник