Днес Камарата на общините на Великобритания може и да не гласува сделката за Брекзит, ако поправката на Оливър Летуин бъде прокарана, пише вестник "Сънди таймс".

Изданието отбелязва, позовавайки се на източници от британското правителство, че ако поправката на консерватора, който настоява за отлагане на Брекзит, докато депутатите не приемат споразумението за напускане на ЕС и съответното законодателство, бъде прокарана в долната камара, правителството няма да позволи гласуване на сделката с ЕС.

Карни: Сделката на Джонсън за Брекзит е добра

Карни: Сделката на Джонсън за Брекзит е добра

Нови възможности за Великобритания

Но от информацията става ясно, че правителството няма да поиска отлагане на Брекзит и ще продължи да заявява, че Великобритания и Европа трябва да отхвърлят ново отлагане, а британските депутати ще трябва да избират между тази сделка и без споразумение. Освен това ще внесе законодателството в понеделник, така че на 31 октомври Великобритания да напусне ЕС, пише още вестникът.

Би Би Си отбелязва, че ако това се случи, ще бъде поискано от депутатите да гласуват сделката в понеделник.

Борис Джонсън си осигури мнозинство в парламента за сделката за Брекзит?

Борис Джонсън си осигури мнозинство в парламента за сделката за Брекзит?

Информацията излиза, след като депутатът от Лейбъристката партия Мелани Он обяви, че ще гласува в подкрепа на споразумението

Вчера беше съобщено, че Лейбъристката партия на Великобритания ще подкрепи предложението на Летуин за отлагане на ключовото гласуване на споразумението за Брекзит, за да принудят премиера Борис Джонсън да поиска отлагане излизането на страната от ЕС.

Предложението на Летуин има за цел да затвори вратичка в Закона Бен. Според Закона Бен, ако британският парламент не постигне споразумение за Брекзит до 19 октомври, премиерът трябва да пише на ЕС за отлагане напускането на Общността до 31 януари 2020 г.

Борис Джонсън може да бъде принуден още утре да поиска отлагане на Брекзит

Борис Джонсън може да бъде принуден още утре да поиска отлагане на Брекзит

Лейбъристката партия на Великобритания ще подкрепи предложение на разбунтувал се тори

Ако поправката на Летуин бъде приета в Камарата на общините, няма да има директно гласуване на сделката за Брекзит.

Самият Оливър Летуин обясни предложението си в съобщение до журналист.

"Накратко, целта ми е да се гарантира, че споразумението на Борис ще успее, но в същото време имаме застраховка, която предотвратява Великобритания да напусне на 31 октомври без сделка по погрешка, ако нещо се обърка при приемането на законодателството", обяснява той.

Брекзит Last Minute

Брекзит Last Minute

Ангела Меркел също беше под натиск от германски производители, изплашени по-малко от Брекзит без сделка, отколкото от несигурността на постоянното отлагане, сега всички погледи отново са насочени към Уестминстър

Междувременно още в началото на започналото преди минути извънредно заседание председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу избра поправката на Летуин, която ще бъде подложена на обсъждане и гласуване.