"Дълъг е пътят до Типърери" пееха британските войници по време на Първата световна война. Този популярна британска песен може да бъде подета и сега в хор от преговарящите за Брекзит, както от европейските екипи на Мишел Барние, така и от тези на Борис Джонсън и министъра му по Брекзит Стивън Баркли. Това пише в свой материал френското политическо списание Le Point.

В крайна сметка споразумението най-накрая беше постигнато, но ще бъде грешка, ако европейските лидери, които днес се събират в Брюксел за Европейски съвет, се зарадват твърде бързо. Ревизираното споразумение за излизане трябва да бъде одобрено от парламента на Обединеното кралство и от Европейския парламент. Но Борис Джонсън вече не разполага с гарантирано мнозинство в Камарата на общините, тъй като не само 21 депутати от консерваторите бяха изгонени, но и той, подобно на Тереза ​​Мей, трябва да се справи с 10-те депутати на ДЮП, северноирландските юнионисти, водени от Арлин Фостър. В изявление Демократичната юнионистка партия обясни защо е против компромисните предложения относно Брекзит.

По същество основата на споразумението е ясна: Северна Ирландия остава в икономическата зона на Европейския съюз, а именно на единния пазар и митническия съюз. Това е единственият начин да се гарантира целостта на единния пазар, при невъзстановяване на физическата граница между двете части на острова и икономическото сътрудничество между двете Ирландии, свързани чрез 200 пътя ... Джонсън ще може да твърди, че си е възвърнал пълния суверенитет над Обединеното кралство, следователно е свободен да сключва търговски споразумения с целия свят. Всъщност се връщаме към решението, препоръчано първоначално от Мишел Барние. Но с "нов подход", както самият той казва, тъй като "на всеки четири години избраните представители на Северна Ирландия ще вземат решение с мнозинство да подновят или не тази договореност". Ако те го отхвърлят, Европейският съюз ще има двугодишен период, за да се предпази от последствията и да защити своя единен пазар.

Търгът на ДЮП

Дяволът обаче е в детайлите и е необходимо внимателно да се определи къде ще бъдат контролните пунктове между Обединеното кралство и Северна Ирландия и кой ще извършва тези проверки, ако границата, разделяща вътрешния пазар и Обединеното кралство, е в Ирландско море. Това е една от новостите: митническият контрол ще се осъществява от британците. Това не е тънка отстъпка, направена тук от Европа. Те ще прилагат диференцирани тарифи за стоки според крайното им местоназначение. Една стока, предназначена само за пазара в Северна Ирландия, ще се възползва от договорените от Обединеното кралство тарифи с търговските му партньори съгласно собствените си споразумения за свободна търговия. Ако стоките трябва да преминат през Северна Ирландия и най-накрая да влязат в Република Ирландия, британските митнически служители ще прилагат Европейската митническа тарифа. Следователно споразумението се основава на доверието, което ЕС има в администрацията на Обединеното кралство. С течение на времето ще видим дали това доверие е било оправдано... В допълнение, тази граница в Ирландско море е от съществено значение за извършване на санитарен и фитосанитарен контрол и от решаващо значение за предотвратяване на пандемии в рамките на Европа.

Борис Джонсън, подобно на Тереза ​​Мей, се противопостави на съпротивата на неирландските синдикалисти, които вдигнаха мизата на аукциона. Сценарий, много подобен на този, който вече имаше през декември 2017 г., когато Тереза ​​Мей трябваше да прекъсне финализирането на споразумението за излизане с Брюксел, защото в Лондон ДЮП заплашваше да напусне мнозинството й...

Един нерегламентиран Хавър пред портите на Европа?

Освен това Джонсън иска да пренапише част от политическата декларация за бъдещите отношения с Европейския съюз. Тереза ​​Мей подкрепи идеята Великобритания, дори и извън ЕС, да остане много близо до своите европейски партньори и да не се отдалечава от своите социални и екологични стандарти. Нейният наследник обаче не иска да се ангажира с този въпрос. Той добре е изчислил, че връзвайки си по този начин ръцете, Брекзит е безполезен и не позволява на Обединеното кралство да бъде конкурентноспособно ... Как да се конкурира с 27 държави, ако не може да създаде, на входа на Европа, нерегламентирано убежище, в което например могат да бъдат инсталирани всички цифрови платформи, които искат да избягат от европейското законодателство? Преговорите също се препънаха по този въпрос ... В крайна сметка той успя да премахне от политическата декларация всякаква препратка към обща митническа тарифа и избра бъдещи отношения, които ще доведат до обикновено споразумение за свободна търговия с ЕС, без тарифи или квоти. Но степента на отвореност на европейските пазари ще зависи много от лоялността на правилата на играта между Обединеното кралство и ЕС. Ако Лондон не се приведе в съответствие с европейските фискални, здравни, екологични или държавни норми, бъдещото споразумение за свободна търговия ще бъде слабо и ограничително. Нещо повече, Лондон е в преходен период до края на 2020 г., подновяващ се два пъти годишно по взаимно съгласие. Така че, ако споразумението бъде одобрено от парламентите, Брекзит ще влезе в сила не по-рано от 1 януари 2021 г.

Всички тези точки изискваха дълги часове преговори. И то до такава степен, че през последния уикенд, на 5-ия етаж на Берлеймон в Брюксел, часовете за сън бяха преброени. И времето за приключване на преговорите не спря да тече. Разговорите трябваше да приключат в неделя вечер, за да позволят необходимите консултации пред Европейския съвет. Но скучните речи се проточиха до навечерието на европейската среща на върха ...

Перманентен блъф

Борис Джонсън, поемайки топката от Тереза ​​Мей, започна игра на покер. Имайки малко активи в ръкава си, той разиграваше добре всички налични лостове, за да се опита да разхлаби европейската хватка. Най-добрата му карта е натискът на времето ... Затова той изчака до последния момент, за да се включи наистина в дискусията, като същевременно твърдеше обратното в британския парламент. Колко пъти в Камарата на общините е казвал, че преговорите са постигнали "забележителен напредък", докато Брюксел все още е чакал най-малкото предложение от него? Една малка лъжа, за да се опита да приспи политическите си опоненти в Лондон, които го критикуват, че няма план ...

Джонсън искаше едно: да сплаши европейците със страха от хаоса, до който щеше да доведе Брекзит без сделка. И повтори няколко пъти, че страната му ще напусне Европейския съюз на 31 октомври, "със сделка или без сделка". Всъщност той търсеше признаци на разединение сред 27-те, залагайки на трескава Германия заради интензивната й търговия с Обединеното кралство. Разбира се, Берлин, като Хага или Париж, има много за губене в случай на излизане без споразумение. Британският премиер обаче не успя да предизвика тази пукнатина в европейския блок, защото Ангела Меркел също беше под натиск от германски производители, в крайна сметка по-малко изплашени от Брекзит без сделка, отколкото от несигурността, която в продължение на 3 години създава отлагането на Брекзит. "Предприемачите от Рейн или другаде се нуждаят от ясна правна, фискална, социална, екологична и стабилна рамка, за да знаят къде да инвестират и дали да репатрират дейността си в чужбина", казва френски дипломат.

"Актът на капитулацията"

Плановете на "БоДжо" бяха осуетени най-вече от Уестминстър, където европейците имат много обективни съюзници: лейбъристите, които не искат сделка, либералните демократи и шотландските сепаратисти, които не искат да напуснат Съюза. Коалицията на британските депутати срещу Джонсън прие закона на Бен, който забранява на правителството да излезе от ЕС без сделка. Формално този закон пречи на Джонсън да се бави с цел да приспи противника. В опит да се измъкне от него, премиерът остави да се шири съмнението, че той се подчинява на закона, който анатемоса с името "Актът на капитулацията" . Европейските лидери, от своя страна, винаги са повтаряли, че няма да преговарят по време на Европейската среща на върха. Те остават верни на своя метод: преговорите се водят от Мишел Барние и никой друг. Екипът от 50 души, ръководен от французина, претърпя значителни промени. Преди лятото неговият номер две - германката Сабине Уайанд, истинска контролна кула на преговорите, бе повишена в генерален директор на DG Trade. Тя ще поеме отговорността за бъдещите преговори за споразумението за свободна търговия с Великобритания след Брекзит. Номер 3, французойката Стефани Ризо, наскоро напусна екипа на Мишел Барние, за да се присъедини към кабинета на Силви Гулар преди отхвърлянето на кандидатурата й... Лош избор. Ризо беше заменена от шведката Паулина Деймек-Хак, която преди това работеше в кабинета на комисар Барние. Френският преговарящ няма нов номер две (Сабине Уайанд не е заменена), номер 3 пое нейните функции.

Оттук нататък всички погледи са насочени към Уестминстър, който ще преразгледа това споразумение в събота. Ако БоДжо успее да ратифицира това споразумение, той ще бъде големият победител в британската политическа игра. Ако споразумението отново бъде отхвърлено от британските депутати, е сигурен залог, че Борис Джонсън ще се върне в Брюксел следващата седмица, за да поиска отлагане. Тогава, въз основа на това споразумение, британският премиер ще се опита да спечели парламентарните избори. Но това е вече друга история в този много, много дълъг фейлетон...