Споразумението ми позволява "цяла" Великобритания да напусне ЕС, но запазва приятелството и сътрудничеството. Това заяви премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън в началото на извънредното заседание на Камарата на общините, което днес може да гласува сделката му за Брекзит или да поиска ново отлагане, пише "Гардиън".

Борис Джонсън си осигури мнозинство в парламента за сделката за Брекзит?

Борис Джонсън си осигури мнозинство в парламента за сделката за Брекзит?

Информацията излиза, след като депутатът от Лейбъристката партия Мелани Он обяви, че ще гласува в подкрепа на споразумението

Парламентът на Великобритания заседава за първи път в събота от войната за Фолкландските острови през 1982 г.

Джонсън похвали ЕС за показаната гъвкавост, след като се съгласи да предоговори споразумението за Брекзит. Британският лидер обеща да изслуша днес всички депутати в Камарата на общините.

Снимка 448513

Източник: ЕПА

Според консерватора Великобритания от години е на "опашката" на ЕС. Той обяви, че наполовина са европейци, което означава, че "част от нашите сърца" са с Европа.

Каква е разликата между сделката на Борис Джонсън и тази на Тереза Мей?

Каква е разликата между сделката на Борис Джонсън и тази на Тереза Мей?

Новото споразумение за Брекзит като цяло е старата сделка

Джонсън уверява, че споразумението му "може да изцери разделението в британската политика".

Сега е моментът тази велика Камара на общините да действа единно и да обедини страната, призова той.

Снимка 448512

Източник: ЕПА

Джонсън представи подробности от сделката си.

Борис Джонсън може да бъде принуден още утре да поиска отлагане на Брекзит

Борис Джонсън може да бъде принуден още утре да поиска отлагане на Брекзит

Лейбъристката партия на Великобритания ще подкрепи предложение на разбунтувал се тори

Министър-председателят увери, че Националната здравна служба на Великобритания няма да бъде обсъждана на бъдещите търговски преговори.

Има "много малък апетит" сред 27-те страни членки на ЕС за ново отлагане, предупреди Борис Джонсън, дори и за "един ден". Той призова депутатите да сложат край на Брекзит.

Премиерът повтори още веднъж, че споразумението му е най-добрата възможност и призова депутатите да го подкрепят.

Лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин заяви от своя страна, че договореното от Джонсън споразумение е по-лошо от първоначалното.

Тези депутати няма да бъдат измамени, закани се той. Според него Джонсън не е честен за последиците от това споразумение върху производството и пазара на труда. По думите му това ще бъде гласуване за затваряне на работни места в страната и ще доведе до "Тръмп" търговска сделка...излагайки нашите семейства на хлорирани пилета".

Снимка 448514

Източник: ЕПА

След това Джонсън отвърна, че е "разочарован от тона" на Корбин.

Корбин дори не се доверява на партията си, отговори премиерът и заключи, че сделката ще позволи цяла Европа да продължи напред.

Снимка 448516

Източник: ЕПА

Иън Блекфорд, лидерът на Шотландската национална партия в Уестминстър, обяви, че премиерът и неговите приятели не ги е грижа за Шотландия.

Това правителство на торите продаде Шотландия, бесен Блекфорд. Той отбеляза, че има специален режим за Северна Ирландия, но не и за Шотландия, въпреки че мнозинството шотландци гласуваха за оставане в ЕС. Отношението към шотландския парламент и народ е презрително, продължи той и предупреди, че Великобритания ще бъде по-бедна държава в резултат на Брекзит.

По-рано вестник "Сънди таймс" писа, че днес Камарата на общините на Великобритания може и да не гласува сделката за Брекзит, ако поправката на Оливър Летуин бъде прокарана.

Още в началото на извънредното заседание председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу избра поправката на Летуин, която ще бъде подложена на обсъждане и гласуване.

Вчера беше съобщено, че Лейбъристката партия на Великобритания ще подкрепи предложението на Летуин за отлагане на ключовото гласуване на споразумението за Брекзит, за да принудят премиера Борис Джонсън да поиска отлагане излизането на страната от ЕС.

Предложението на Летуин има за цел да затвори вратичка в Закона Бен. Според Закона Бен, ако британският парламент не постигне споразумение за Брекзит до 19 октомври, премиерът трябва да пише на ЕС за отлагане напускането на Общността до 31 януари 2020 г.

Ако поправката на Летуин бъде приета в Камарата на общините, няма да има директно гласуване на сделката за Брекзит.

Самият Оливър Летуин обясни предложението си в съобщение до журналист.

"Накратко, целта ми е да се гарантира, че споразумението на Борис ще успее, но в същото време имаме застраховка, която предотвратява Великобритания да напусне на 31 октомври без сделка по погрешка, ако нещо се обърка при приемането на законодателството", обяснява той.

Междувременно в центъра на Лондон до парламента се провежда многохиляден протест срещу Брекзит.

Тереза Мей настоява да се подкрепи сделката за Брекзит

Тереза Мей настоява да се подкрепи сделката за Брекзит

Мей има "ясно чувство за дежавю"