Новото споразумение за Брекзит като цяло е старата сделка, но с нова глава за протокола за Ирландия и Северна Ирландия и някои промени в политическата декларация, пише "Гардиън".

Великобритания и ЕС се споразумяха за Брекзит
на живо

Великобритания и ЕС се споразумяха за Брекзит

Където има воля, има и споразумение - имаме споразумение, потвърди председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер

Протоколът за Ирландия/Северна Ирландия, който е от само 15 страници (общо 64 страници с анекса) и ангажиментите за изпълнението на всички базисни елементи от Белфасткото споразумение, общата зона за пътувания и други права са в споразумението на Тереза Мей от 2018 г.

Това е линкът към пълния текст, а отдолу са новите ключови точки.

Предпазният механизъм е заменен

Като цяло предпазният механизъм за Ирландия е заменен. Северна Ирландия ще продължи да изпълнява правилата на ЕС от края на преходния период за най-малко четири години. Може да настъпи промяна само ако бъде гласувано от парламента на Северна Ирландия.

Съгласие

Парламентът на Северна Ирландия ще има ключова роля в бъдещите Брекзит споразумения. Ако в парламентът на Северна Ирландия бъде постигнато съгласие да се продължи сътрудничеството с ЕС вместо с Великобритания, съгласието ще е за период от 8 г. Според договореностите в тази сделка автоматично ще започне мандат от четири години, ако има провал на преговорите за бъдещите търговски отношения между Лондон и Брюксел, което означава, че остава "предпазен механизъм", но за постоянно.

Този четиригодишен период ще започне от края на декември 2020 г.

Два месеца преди да приключи четиригодишният период, това е октомври 2024 г., парламентът на Северна Ирландия ще трябва да гласува дали да продължи да сътрудничи с ЕС по начина, очертан в това споразумение, или да прекрати отношенията си с Общността.

На практика членовете на северноирландския парламент ще имат възможността да задействат сделката за период от четири или осем години.

Ако се гласува за прекратяване на сътрудничеството с ЕС, регулаторното отделяне няма да се случи още две години: 1 януари 2027 г. През този двугодишен период ЕС ще работи как да защити единния пазар.

Проверки на границата, пристанищата и летищата

Съгласно споразумението Великобритания и ЕС се ангажират да няма митнически и регулаторни проверки или контрол и физическа инфраструктура на границата между Ирландия и Северна Ирландия.

Те споделят задачата да избегнат контрол на пристанищата и летищата в Северна Ирландия.

Бъдещите търговски споразумения

ЕС и Великобритания ще работят за споразумение с нулеви мита и неограничени квоти. Цяла Великобритания, включително и Северна Ирландия, ще е свободна да сключва търговски сделки.

Положението в политическата декларация, че Великобритания ще обмисли дали да спазва правила на ЕС в някои сфери при бъдещи търговски преговори е премахнато. Източник коментира, че премахването на това мъгляво обещание за регулаторно сътрудничество с ЕС в бъдеще е ключът към получаване на подкрепата на Европейската изследователска група, в която участват тори, поддръжници на Брекзит.

Митниците

Северна Ирландия юридически ще остане в митническата територия на Великобритания, но практически в митническия съюз на ЕС. Няма да има митнически проверки на границата, но ще има мита върху някои търговски стоки.

Няма да се налагат мита върху "лична собственост" при прехвърлянето им от Великобритания в Северна Ирландия. Това защитава онлайн пазаруването и всички стоки, които са закупени за лична, а не за търговска употреба.

Ще има мита върху внос на стоки от Великобритания за търговска употреба, освен ако не се докаже, че стоките остават в Северна Ирландия или са за лична нужда.

Ще се налагат мита върху стоки, които влизат от Великобритания в Северна Ирландия и са от трети страни, освен ако не се установи, че те са само за употреба в Северна Ирландия.

Британските власти ще вършат тази работа от името на ЕС. Ако се докаже, че тези стоки остават в Северна Ирландия, на вносителя ще бъдат възстановени платените мита.

Търговията Изток/Запад

Ангажиментът за "търговия без търкания" (премахването на тарифните и нетарифните бариери пред търговията) между Северна Ирландия и Великобритания е потвърден.

ДДС

Законът на ЕС за ДДС ще се прилага в Северна Ирландия. ЕС се притесняваше, че различното ДДС може да създаде проблеми в търговията и да навреди на вътрешния пазар.

Единен пазар на електроенергия

Остров Ирландия се разглежда като единен пазар на електроенергия, така че домакинствата в Северна Ирландия могат да получават електроенергия от доставчик в Северна Ирландия или Република Ирландия.

Равни условия

Това гарантира, че Великобритания ще действа в съответствие с конвенциите на ЕС за климата, околната среда и правата на работниците при бъдещо търговско споразумение.