Един от най-спорните елементи на преговорите за Брекзит е така наречената "мрежа за сигурност" или backstop. Това е прост принцип, но преговарящите страни не могат да постигнат съгласие как да работи, пише "Гардиън".

Преговорите за Брекзит в задънена улица по ирландския казус

Преговорите за Брекзит в задънена улица по ирландския казус

Европейският съвет ще проведе работна вечеря на 17 октомври

Принципът е описван като застрахователна политика или "мрежа за сигурност". Целта е да се гарантира, че няма да има "твърда" граница между Северна Ирландия и Република Ирландия, дори и ако не бъде постигнато споразумение в областта на търговията и сигурността.

Означава, че ако няма работещо споразумение в тези сфери, Северна Ирландия ще остане в митническия съюз и в единния пазар, с което се гарантира свободна граница с Република Ирландия.

Британците са добре дошли у нас и след Брекзит, изтъкна Борисов

Британците са добре дошли у нас и след Брекзит, изтъкна Борисов

На среща с посланика на Великобритания Ема Хопкинс

Великобритания и ЕС приеха основната идея през декември 2017 г. като част от предварителното споразумение за Брекзит, но все още преговарящите не могат да изгладят различията как трябва да работи този механизъм.

Първото различие е къде да се прилага. ЕС иска "мрежата за сигурност" да засегне само Северна Ирландия. Макар че целта е механизмът никога да не влиза в сила, премиерът на Великобритания Тереза Мей изключва идеята за отделни митнически споразумения със Северна Ирландия и остана Великобритания - така наречената "митническа граница в Ирландско море". Напълно се отхвърля и от Демократичната юнионистка партия на Северна Ирландия.

ЕС: Няма сделка по Брекзит

ЕС: Няма сделка по Брекзит

Мишел Барние отрече за постигната договорка

Мей смята, че механизмът може да бъде приложен за цяла Великобритания, но това не се приема от британски консерватори, които не харесват идеята страната да прилага правилата на ЕС в дългосрочен план.

Лондон иска "мрежата за сигурност" да бъде временна, но Брюксел подчертава, че това е невъзможно, тъй като е необходима гаранция до намиране на алтернативно решение.

Британски правителствени източници разкриха, че Лондон и Брюксел обсъждат "мрежа за сигурност на мрежата за сигурност". ЕС иска такъв механизъм, ако се договори за цяла Великобритания. Това ще е вторична гаранция, която ще покрива само Северна Ирландия, ако първият не бъде приложен.

Брекзит: Да бъде или не

Брекзит: Да бъде или не

"Политико" съобщава за сделка, но ЕС отрича

Това отново се отхвърля от британското правителство, защото е възможно Северна Ирландия да бъде в митническия съюз, а останалата част от Обединеното кралство извън него.

Този казус е причината за безизходицата на преговорите преди срещата на върха на ЕС за Брекзит тази седмица.