Срещата на върха през тази седмица може да не доведе до пробив на преговорите за Брекзит, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на дипломати от ЕС.

Какво представлява спорната "мрежа за сигурност" на преговорите за Брекзит?

Какво представлява спорната "мрежа за сигурност" на преговорите за Брекзит?

Да се гарантира, че няма да има "твърда" граница между Северна Ирландия и Република Ирландия

Вчера се появиха спекулации, че двете преговарящи страни са постигнали окончателна сделка за напускането на Великобритания, но впоследствие информацията беше отхвърлена, защото Лондон иска митническо споразумение с ЕС, което да обхваща цяла Великобритания, докато Брюксел не иска да се ангажира, докато Обединеното кралство не напусне.

Британците са добре дошли у нас и след Брекзит, изтъкна Борисов

Британците са добре дошли у нас и след Брекзит, изтъкна Борисов

На среща с посланика на Великобритания Ема Хопкинс

Източниците отбелязват, че друг проблем е, че на Острова няма политическа подкрепа за предложението по казуса за границата между Северна Ирландия и Ирландия.

ЕС: Няма сделка по Брекзит

ЕС: Няма сделка по Брекзит

Мишел Барние отрече за постигната договорка

Сами Уилсън, говорител на северноирландската Демократична юнионистка партия, обяви, че вероятно няма да бъде сключено споразумение, пише "Гардиън".

Преговорите за Брекзит са в задънена улица по въпроса за границата между Северна Ирландия и Ирландия, съобщиха британски правителствени източници пред вестника. Отбелязва се, че споразумението може да бъде постигнато в последния момент, ако изобщо се случи.

Брекзит: Да бъде или не

Брекзит: Да бъде или не

"Политико" съобщава за сделка, но ЕС отрича

След като министърът за Брекзит Доминик Рааб пътува до Брюксел в неделя за разговори, излезе информация, че сделката не е сключена заради нови различия за резервния план ("мрежата за сигурност") за избягване на "твърда" граница между Ирландия и Северна Ирландия.

В Белфаст предпочитат Брекзит без сделка пред анексиране на Северна Ирландия от ЕС

В Белфаст предпочитат Брекзит без сделка пред анексиране на Северна Ирландия от ЕС

Според Арлин Фостър настоящите планове граничат с "анексиране на Северна Ирландия"

Според британски правителствени източници има споразумение, че идеята на ЕС за резервен план за границата, който ще остави Северна Ирландия в митническия съюз и единния пазар преди да бъде договорено работещо търговско споразумение, трябва да се прилага за цяла Великобритания, което е по настояване на премиера Тереза Мей.

Но според източниците Брюксел смята, че ще е необходима "мрежа за сигурност на мрежата за сигурност" само за Северна Ирландия, който ако бъде наложен, ще има митническа граница в Ирландско море, което се отхвърля от Мей.

"Дейли телеграф" пише, позовавайки се на източници, че преговорите са в застой, защото ЕС иска втори резервен план в случай, че Великобритания не прилага правилата в митническия съюз на британските острови. Вторият план се предвижда да остави Северна Ирландия в единния пазар, ако това споразумение не бъде договорено.

Междувременно Европейската комисия обяви, че засилва работата за подготвяне на планове за сценарий без споразумение. Комисията отбеляза, че няколко ключови въпроса остават неразрешени.

Според разпространяваната информация Франция иска да се подчертае необходимостта от подготовка в случай, че не бъде сключено споразумение. Други държави призовават за по-мек тон, тъй като все още може да се постигне договореност.

Бившият външен министър на Великобритания Борис Джонсън обвини ЕС в "открито презрение". В статия за вестник "Дейли телеграф" той повтори, че не одобрява плана на премиера Тереза Мей за Брекзит.

Европейският съвет ще проведе работна вечеря на 17 октомври, на която лидерите на 27-те страни членки ще направят преглед на състоянието на преговорите с Великобритания.