Лидерът на северноирландската партия, която поддържа правителството на британския премиер Тереза Мей, обяви, че предпочита Брекзит без споразумение, отколкото лошо споразумение. Според Арлин Фостър, председател на Демократична юнионистка партия, настоящите планове граничат с "анексиране на Северна Ирландия" от ЕС, информира "Ройтерс".

Великобритания иска от ЕС по-дълъг преходен период след Брекзит?

Великобритания иска от ЕС по-дълъг преходен период след Брекзит?

Обединеното кралство ще изпадне във "васална зависимост"

Този месец Великобритания и ЕС ускориха преговорите за постигане на сделка за Брекзит, но двете страни все още не могат да разрешат ирландския въпрос.

Великобритания с още препоръки в случай на „твърд” Брекзит

Великобритания с още препоръки в случай на „твърд” Брекзит

Юнкер очаква да бъде постигната сделка

Ако двете страни не сключат всеобхватно търговско споразумение след Брекзит, ЕС иска да бъде приет резервен план, при който Северна Ирландия ще остане в единния пазар на съюза, за да се избегне "твърда" граница с Ирландия.

Но Демократичната юнионистка партия, която поддържа мнозинството на консерваторите на Мей в британския парламент, категорично се противопоставя на предложения, при които провинцията ще бъде третирана различно от останала Великобритания.

Тони Блеър иска референдум за спиране на Брекзит

Тони Блеър иска референдум за спиране на Брекзит

Съветва лейбъристите да отхвърлят споразумението на Тереза Мей за Брекзит

"Напълно разбирам рисковете от Брекзит без споразумение, но опасността от лоша сделка е по-голяма", пише Фостър в статия за местния вестник Belfast Telegraph.

Според нея резервният план на ЕС няма да бъде временно явление, а по-скоро ще бъде "трайно анексиране на Северна Ирландия". Тя смята, че Северна Ирландия ще трябва да прилага правилата на ЕС и няма да има думата за промяна.

Фостър отбеляза, че партията й, която има 10 депутати в британския парламент, не блъфира с твърдата си позиция на преговорите. Тя подчерта, че това не е игра. По думите й следващите дни, седмици и месеци ще бъдат решаващи. Лидерът на Демократичната юнионистка партия иска споразумение, което ще работи за Северна Ирландия и за Република Ирландия. Тя съобщи, че ще посети Дъблин в понеделник за провеждане на разговори.

Междувременно в статия за северноирландския вестник Belfast News Letter бившият външен министър Борис Джонсън се обяви против резервния план за Ирландия и Северна Ирландия. Според него това е "ужасна грешка" на премиера Мей.