Бившият британски премиер Тони Блеър заяви, че би посъветвал депутатите от Лейбъристката партия да гласуват против споразумението за Брекзит, което британският премиер Тереза Мей се опитва да сключи с Европейския съюз, съобщава "Ройтерс".

По-малко от шест месеца преди излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз, има малко яснота за това как петата по големина икономика в света и нейният престижен международен финансов център Лондон ще търгуват с ЕС след Брекзит.

Борис Джонсън: Планът на Мeй за Брекзит превръща Великобритания в колония

Борис Джонсън: Планът на Мeй за Брекзит превръща Великобритания в колония

ЕС очаква споразумение до 17 октомври

Тони Блеър, който беше премиер на Великобритания от 1997 до 2007 г., настоя, че на британските избиратели трябва да се даде възможност да гласуват в нов референдум за това дали страната да остане в ЕС, тъй като вижда задънена улица в британската политика.

Ако Тереза Мей успее да сключи споразумение с ЕС, то трябва да бъде одобрено от британския парламент, който е разделен по въпроса за Брекзит. Лейбъристката партия даде знак, че е вероятно да отхвърли всяко споразумение, сключено от Мей.

Запитан дали би посъветвал депутатите от Лейбъристката партия да отхвърлят евентуално споразумение, Блеър коментирал: "Действително е трудно... алтернативите са още по-лоши, защото ако се стигне до блокиране на споразумението в парламента, това отваря възможността да питаме хората отново."

Брекзит ще отслаби влиянието на САЩ в Европа, вярва Джо Байдън

Брекзит ще отслаби влиянието на САЩ в Европа, вярва Джо Байдън

През пооследните 30 г. Великобритания е оказвала влияние

"Моето мнение е, че това може да се случи, само ако има блокиране в парламента. Но ако има блокиране в парламента, това е един съвсем прост аргумент. Казвате, вижте, от две години и половина се опитваме да постигнем споразумение, което работи, парламентът е блокиран", допълва бившият британски премиер.

Както противниците, така и поддръжниците на Брекзит са съгласни, че разводът е най-значимият геополитически ход на Великобритания от Втората световна война насам, макар че те предвиждат много различно бъдеще за британската икономика, чийто размер е 2,9 трлн. долара, и най-големият търговски блок в света, а именно Европейският съюз.

40 депутати от партията на Мей готови да блокират сделка за Брекзит

40 депутати от партията на Мей готови да блокират сделка за Брекзит

Това предупреди високопоставен британски депутат

Блеър многократно е призовавал за отмяна на Брекзит, повтаряйки други критици като френския президент Еманюел Макрон и милиардера Джордж Сорос, които намекнаха, че Великобритания все още може да промени мнението си.

Блеър заяви, че ако Брекзит се случи, икономическото разместване ще бъде такова, че Обединеното кралство ще трябва да се рекламира пред инвеститорите, че ще бъде най-доброто място в света за правене на бизнес.