Тайни планове, които позволяват удължаване на преходния период след Брекзит, могат да оставят Великобритания под всички правила на ЕС и след 21-месечния срок, договорен до момента, научи "Гардиън".

Великобритания с още препоръки в случай на „твърд” Брекзит

Великобритания с още препоръки в случай на „твърд” Брекзит

Юнкер очаква да бъде постигната сделка

Очаква се предложението за удължаване на срока да убеди Арлин Фостър, лидер на Демократичната юнионистка партия, че резервният план (backstop - Великобритания остава в митническия съюз, докато само Северна Ирландия ще остане в единния пазар - бел. ред.) за избягване на "твърда" граница между Северна Ирландия и Ирландия никога няма да влезе в сила.

Тони Блеър иска референдум за спиране на Брекзит

Тони Блеър иска референдум за спиране на Брекзит

Съветва лейбъристите да отхвърлят споразумението на Тереза Мей за Брекзит

Ако тази клауза бъде задействана, Обединеното кралство ще изпадне във "васална зависимост", а Камарата на общините ще бъде принудена да приеме регулациите на Брюксел, без да има думата.

Вероятно Великобритания ще трябва да плати допълнителни средства на ЕС за раздялата освен 39 милиарда британски лири. Лондон обаче няма да има глас при приемането на европейските решения.

Меркел приветства прогреса в преговорите за Брекзит

Меркел приветства прогреса в преговорите за Брекзит

Но предупреди, че дяволът е в детайлите

Планът за включване на клауза за удължаване на преходния период към споразумението за напускане е обсъден от Европейската комисия и британските преговарящи в Брюксел, обявиха високопоставени източници от ЕС пред британското издание. Все още не е постигнато споразумение какъв да е срокът на удължаване на преходния период.

Настоящият план предвижда преходният период да продължи до декември 2020 г., ако до тази дата не бъде постигнато технологично решение или търговско споразумение.

Фостър предупреди, че няма да приеме споразумение за Брекзит, при което отношението към Северна Ирландия е различно от останала Великобритания.