снимка телевизия А1
ЕС събира допълнителна информация за съдържанието на първата Национална македонска енциклопедия и не е изключено да реагира остро в дните, непосредствено преди ключовия доклад за развитието на страната, коментира телевизия А1.

Енциклопедията, дело на Македонската академия на науките (МАНУ), предизвика протести на албанци в страната.

На връх Байряма, обявен за държавен празник в Македония в името на етническата и религиозна толерантност, голяма група албански политици, общественици и представители на неправителствени организации протестираха пред академията.

Очаква се официална реакция от Брюксел дали Енциклопедията представлява директен удар върху мултиетническия характер на държавата, както смятат представителите на албанското малцинство.

За сега Брюксел е във фаза на разглеждане и проучване на съдържанието на противоречивата Енциклопедия.

Двутомното издание на Академията на науките е под редакцията на "патриарха на македонизма" Блаже Ристовски.

В двутомното издание не липсва и коментар за България. В специална статия за асимилацията на македонците се казва, че у нас процесът на асимилация напредва по-бързо, заради близостта на езика.

Авторът коментира и че в днешни времена продължава натискът на българските власти върху македонците да се отрекат от правото на идентичност и да формират собствена политическа партия.