Главният преговарящ на Европейския съюз за Брекзит Мишел Барние подчерта, че Общността ще защитава своите граждани, фирми и мира в Ирландия при всички обстоятелства във връзка с Брекзит, предаде Ройтерс.

"Министър-председателят Борис Джонсън казва, че Великобритания ще напусне ЕС на 31 октомври. При всички обстоятелства ЕС ще продължи да защитава интересите на своите граждани и компании, както и условията за мира и стабилността на остров Ирландия. Това е наш дълг и наша отговорност", изтъкна Барние в "Туитър".

Министрите на външните работи и на отбраната от ЕС призоваха Великобритания да избере системно излизане от общността, а някои открито изразиха тревога, че решението на Борис Джонсън да прекрати работата на парламента увеличава опасността от хаотичен Брекзит.

"Все още се надяваме, че ще бъде възможно да избегнем Брекзит без споразумение и с нетърпение очакваме предложения от британското правителство, които са съвместими със споразумението за излизане", каза холандският външен министър Стеф Блок, допълвайки: "Никой няма интерес да се стигне до Брекзит без споразумение."

Британският преговарящ за Брекзит Дейвид Фрост вчера беше в Брюксел за разговори с Европейската комисия. По думите на Блок обаче двете страни не са успели да преодолеят разногласията.