Европейският съюз осъди като "неприемливи" коментарите за Холокоста на палестинския президент Махмуд Абас, повтаряйки критиките на израелския премиер Бенямин Нетаняху, съобщава "Ройтерс".

В необичайно остър език от страна на Брюксел, Европейската служба за външна дейност изтъква в изявление: "Речта на палестинския президент Махмуд Абас, изнесена на 30 април, съдържаше неприемливи коментари относно корените на Холокоста и легитимността на Израел. Такава реторика ще е от полза на онези, които не искат решение, с което да се създадат две държави, за което Абас многократно се е застъпвал."

Нетаняху обвини Махмуд Абас в антисемитизъм и отричане на Холокоста

Нетаняху обвини Махмуд Абас в антисемитизъм и отричане на Холокоста

Ново изостряне на отношенията между Израел и палестинците

Нетаняху призова за международно осъждане на "антисемитизма" на Абас заради коментарите му, в които палестинският лидер предположи, че историческото преследване на евреите в Европа е било предизвикано от тяхното поведение.

Европейската служба за външна дейност добави: "Антисемитизмът не е заплаха само за евреите, но фундаментална заплаха за нашите отворени и либерални общества. Европейският съюз остава ангажиран с борбата с всяка форма на антисемитизъм и всякакъв опит да се оправдае или грубо омаловажи Холокоста."

Коментарите на Абас за евреите са "ново дъно", хока го посланикът на САЩ в Израел

Коментарите на Абас за евреите са "ново дъно", хока го посланикът на САЩ в Израел

Според Абас евреите сами са предизвикали враждебността към себе си