Израелският премиер Бенямин Нетаняху обвини палестинския президент Махмуд Абас в антисемитизъм и отричане на Холокоста, след като Абас намекна в реч, че историческото преследване на европейските евреи е било предизвикано от тяхното поведение, съобщава "Ройтерс".

"Бих казал, че веднъж като си отрицател на Холокоста, завинаги си отрицател на Холокоста", написа Нетаняху в профила си в "Туитър".

Коментарите на Абас за евреите са "ново дъно", хока го посланикът на САЩ в Израел

Коментарите на Абас за евреите са "ново дъно", хока го посланикът на САЩ в Израел

Според Абас евреите сами са предизвикали враждебността към себе си

"Призовавам международната общност да осъди тежкия антисемитизъм на Абу Мазен (Абас), който (антисемитизмът) отдавна трябваше да е заличен от този свят", допълни израелският премиер.

Други еврейски лидери също осъдиха коментарита на Абас, направени в реч в понеделник пред Палестинското национално събрание, а именно, че евреите са страдали исторически не заради религията си, а заради това, че са работили като банкери и лихвари

Речта на Абас в Рамалла е такава на класически антисемит, подчертаха Марвин Хиер и Ейбрахам Купър от Еврейската организация за правата на човека, чието седалище е в САЩ. 

Абас заяви още, че евреите, живеещи в Европа, са страдали от кланета на "всеки 10 до 15 години в някои страни от XI век до Холокоста". 

Цитирайки книги, написани от различни автори, Абас се аргументира: "Казват, че омразата срещу евреите не била заради религията им, а заради техните дейности в обществото. Така че еврейският проблем, който се разпространи срещу евреите в Европа, не е бил заради тяхната религия, бил е заради лихварството и банките." 

По-рано посланикът на САЩ в Израел също разкритикува остро коментарите на палестинския президент относно причините за антисемитизма в Европа през XX век, определяйки ги като "ново дъно" и обвини палестинците за неуспешните опити за постигане на мир.