Европейският съюз обеща да защити ядрената сделка между Иран и световните сили и призова американските законодатели да не налагат санкции, след като президентът Доналд Тръмп реши да не удостовери спазването на споразумението с Техеран, съобщава Ройтерс.

Ръководителят на външната политика на ЕС Федерико Могерини настоява, че ядрената сделка работи, докато Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) твърди, че Иран изпълнява изискванията. Тръмп нарече сделката "най-лошата сделка, договорена някога".

"Неразпространението на ядрени оръжия е основен елемент на световната сигурност и разрушавайки това, би било изключително вредно", заяви пред репортери френският външен министър Жан-Ив Ле Дриан. "Надяваме се, че Конгресът не поставя това споразумение в опасност", допълни той.

НАТО разполага с новоразработен ракетен щит в Румъния, който потенциално може да свали всички ирански ракети, правителствата на ЕС искат Техеран да премахне своя нарастващ арсенал. Иран коментира, че ракетите са за чисто отбранителни цели.

Външните министри на ЕС, заявяват, че трябва да се обърне незабавно внимание на ядрената сделка от 2015 г. След 12 години преговори, дипломатите от ЕС помогнаха да инициират и осъществят договорът с Иран и това е най-значимият дипломатически успех на блока от няколко десетилетия.

Решението на Тръмп за Иран е правилно, убеден Нетаняху

Решението на Тръмп за Иран е правилно, убеден Нетаняху

Тръмп обяви преразглеждане на сделката

На срещата си в Люксембург външните министри на ЕС също трябва да одобрят нов кръг от икономически санкции за Северна Корея след ядрения тест на Пхенян през миналия месец. Много правителства все още се надяват на повторение на Иранската сделка със Северна Корея.

Швеция е една от малкото страни с посолство в Пхенян, а външният й министър Марго Валстрьом отново потвърди, че Стокхолм може да помогне при преговорите, ако бъде поискано.

Но германският външен министър Зигмар Габриел предупреди, че решението на Тръмп да ​​не удостоверява споразумението с Иран може да постави под въпрос този сценарий.

"Загрижеността ми е, че ако искаме да разговаряме със Северна Корея сега, възможният край на ядрената сделка с Иран би застрашил доверието в такива договори", коментира Габриел.

Посланикът на Русия в КНДР усеща предстояща катастрофа, както никога досега

Посланикът на Русия в КНДР усеща предстояща катастрофа, както никога досега

Уреждането на проблема с ядрената ракета, ще доведе и до премахване на ограничения и санкции

ЕС прие нови санкции срещу КНДР, въвежда нови ограничения по отношение на търговия с нефт, финансови транзакции и съвместни предприятия, както и включва в своя черен списък трима офицери и шест организации. Санкциите влизат в сила незабавно.

"Като се има предвид заплахата за международния мир и стабилност, която излъчва КНДР, са взети нови ограничителни мерки, за да се окаже натиск върху КНДР да изпълнява международните си задължения, както е отразено в няколко резолюции на Съвета за сигурност на ООН. Също така, трима души и шест компании се добавят към забранителният списък", се казва в документа.

Становище на външните министри на ЕС:

1.Ядрената сделка, кулминацията на 12-годишната дипломация, улеснена от ЕС, единодушно одобрена от Резолюция 2231 на Съвета за сигурност на ООН, е ключов елемент от световната стратегия за неразпространение на ядреното оръжие и от решаващо значение за сигурността на региона. Успешното му изпълнение продължава да гарантира, че ядрената програма на Иран остава изключително спокойна. ЕС подчертава, че Международната агенция за атомна енергия е проверила 8 пъти, че Иран изпълнява всички свои ангажименти, свързани с ядрената безопасност, вследствие на всеобхватна и строга система за мониторинг.

2. ЕС се ангажира с продължаването на пълното и ефективно прилагане на всички части на ядрената сделка. ЕС подчертава, че премахването на санкциите, свързани с ядреното оръжие, има положително въздействие върху търговските и икономическите отношения с Иран, включително ползи за иранския народ. Засилва сътрудничеството и позволява постоянен диалог с Иран.

3. Европейският съюз счита, че решението на президента Тръмп да не удостоверява спазването от Иран на Съвместния цялостен план за действие е в контекста на вътрешен процес в САЩ. ЕС насърчава САЩ да запазят своя ангажимент към JCPOA и да разгледат последиците за сигурността на САЩ, нейните партньори и региона, преди да предприемат по-нататъшни стъпки.

4. Макар ЕС да изразява загрижеността си относно балистичните ракети и увеличаващото се напрежение в региона, той отново подчертава необходимостта да се обърне внимание на тези въпроси извън рамките на сделката, в съответните формати и форуми. ЕС е готов активно да насърчава и подкрепя инициативи за осигуряване на по-стабилна, мирна и сигурна регионална среда.

5. Във време на остра ядрена заплаха ЕС е решен да запази ядрената сделка като основен стълб на международната стратегия за неразпространение.