27-те държави-членки на ЕС одобриха 500 милиона евро военна помощ за Украйна. Средствата са допълнение към предишния пакет, също на стойност 500 милиона евро, отпуснат през февруари. Последните 500 милиона евро бяха обещани преди това от лидерите на ЕС на среща на върха във Версай преди 12 дни, съобщи "Дойче веле".

Съобщението идва преди срещата на лидерите с президента на САЩ Джо Байдън за обсъждане на конфликта.

"Ще продължим да подкрепяме Украйна срещу агресията на Русия и неописуемите страдания, които тя причинява на украинското население. Допълнителните 500 милиона евро в рамките на Европейския инструмент за мир са още един знак за подкрепата на ЕС за украинските въоръжени сили за защита на своята територия и своето население. ", каза висшият дипломат на ЕС Жозеп Борел в изявление.

ЕК дава още 500 млн. евро за военна помощ за Украйна

ЕК дава още 500 млн. евро за военна помощ за Украйна

Съюзът обмисля още санкции срещу руската икономика

Пакетът ще се използва за закупуване на оборудване и консумативи като лични предпазни средства, комплекти за първа помощ и гориво, както и смъртоносно военно оборудване и платформи.

Продължителността на помощта е удължена с 12 месеца.

Също така беше обявено в сряда, че Германия и Швеция изпращат хиляди допълнителни противотанкови оръжия.

Скандинавската страна вече изпрати 5000 противотанкови оръжия, заедно с друга военна техника в Украйна. В началото на месеца стана ясно, че Швеция ще предостави на Украйна 50 милиона шведски крони за период от три години в подкрепа на икономическото развитие, диалога и общата устойчивост.

Войната на Русия срещу Украйна, която започна на 24 февруари, предизвика международно осъждане, доведе до безпрецедентни финансови санкции срещу Москва и стимулира напускането на глобални фирми от Русия. Западът също така наложи строги ограничения за износ на ключови технологии към Русия.