Европейският съюз въздъхна с облекчение в понеделник след преизбирането на умерения Борис Тадич на президентския пост в Сърбия, което ще ускори процеса по присъединяване на страната към Европейската общност и ще спомогне да се погледне с повече оптимизъм на неизбежната независимост на Косово.

Това отбелязва в свой коментар информационна агенция Ройтерс.

Прозападно ориентираният Тадич спечели в неделя срещу своя противник националиста Томислав Никулич в гласуване, което по масираното си участие, е считано за ясен сигнал към Европейския Съюз.

„Вчера в Сърбия станахме свидетели на победата на демокрацията и на европейските ценности, които споделяме", заяви председателят на Европейската Комисия Жозе Мануел Дурао Барозу. „Сърбия показа за сетен път способността си да поема отговорностите на модерната и демократична държава".

За говорителя на европейската дипломация Хавиер Солана сърбите ясно са избрали своя лагер.

Европейският Съюз също има принос за този успех. На 28 януари външните министри на 27-те страни - членки не се поколебаха да се намесят в предизборната кампания и да призоват сърбите да забравят „националистическото си минало" и да дадат предимство на „европейското си бъдеще".

Временно политическо споразумение

Облогът е спечелен и нещата сега ще се ускорят,  дори ако позицията на Сърбия по въпроса за Косово и различията между страните - членки на Евросъюза да обещават всичко друго, но не и един дълъг и спокоен ход на развитие.

Сега двете страни трябва да подпишат „временно политическо споразумение", което предвижда създаването на зона за свободна търговия, либерализация на визовия режим, политически диалог и сътрудничество в сферата на образованието,  дори ако сръбският премиер Воислав Кощуница остане сдържан по този въпрос.

Следващият етап ще бъде подписването с Белград на Договор за асоцииране и стабилизация, първа стъпка към присъединяване към ЕС, който според словенския министър на външните работи Димитри Рупел, ще позволи на Сърбия да стане член на ЕС „една или две години след Хърватска".

Но 27-те в ЕС остават на различни мнения относно възможността този рубикон да бъде преодолян при сегашните условия. До този момент подписването на този договор беше обвързано с условието Белград да съдейства изцяло и да си сътрудничи с Международния наказателен трибунал за бивша Югославия. Това конкретно включваше залавянето и предаването на бившия военен лидер на босненските сърби ген. Ратко Младич, отговорен според Хагския трибунал за убийството на 7 000 мюсюлмани в анклава Сребреница през 1995г.

25 от 27-те страни - членки на Евросъюза и Европейската комисия смятат, че присъствието на Младич в Хага трябва да бъде условие за ратификацията на Договора за присъединяване, а не за неговото подписване.

А Косово?

Ръководителят на парламентарната група на Европейската народна партия Жозеф Дол многократно подчерта, че Тадич „мъдро е разграничил въпроса за статута на Косово от този за европейската перспектива на своята страна".

Оттук нататък европейците разполагат с малко време, за да се обединят около една обща позиция. Кипър, Испания, Румъния и Словакия наскоро потвърдиха своя отказ да признаят едностранна декларация за независимост на Косово.

Барозу наблегна и на факта, че преизбирането на Борис Тадич се случва в „критичен" за Сърбия и Балканите момент и е убеден, че Белград ще продължи да играе „конструктивна роля", докато бъде постигната стабилност в региона.