Сърбия е възобновила преговорите си за членство в Европейския съюз, съобщават световните агенции.

След едногодишното прекъсване на преговорите между Белград и ЕС, заради неуспеха на страната да предаде на трибунала в Хага заподозрени в криминални престъпления ключови лица, диалогът с Брюксел е възстановен.

Възстановяването на преговорите е част от желанието на Запада да подпомогне и тласне балканските страни към скъсване с тяхното националистическо минало, отбелязва АП.

Агенцията акцентира и на похвалата от главния прокурор на трибунала Карла дел Понте, която е изразила задоволството си от арестуването на бившия босненски генерал и близък приятел на Ратко Младич Здравко Толимир.

Агенцията цитира и мнението на вицепремиера на страната Божидар Джелич, отговорен за въпросите по евроинтеграцията, според който преговорите ще приключат успешно в края на юли тази година.

Новото сръбско правителство притежава нужния капацитет и ресурси, за да превърне страната в достоен и пълноправен член на ЕС, смята един от главните преговарящи за евентуалното еврочленство на Сърбия.

Припомняме, с встъпването си в длъжност новият премиер на страната Воислав Кощуница обяви, че  бъдещото пълноправно членство на страната в ЕС ще бъде един от основните приоритети в политиката на правителството.