Ракетният обстрел, извършван от палестинската радикална ислямистка групировка "Хамас" срещу Израел, е терористично действие. Това обяви говорител на Европейската комисия, цитиран от "Ройтерс".

Говорителят добави, че първата стъпка е била на "Хамас", а Израел е отговорил.

Израел порази "подводница" на "Хамас" край бреговете на Газа

Израел порази "подводница" на "Хамас" край бреговете на Газа

Готвела терористична атака в израелски води

"Осъждаме изстрелването на ракети от Газа, но въпреки правото на Израел да се защити, отговорът трябва да бъде съразмерен и съобразно международното право", настоя говорителят.

По думите му израелските действия срещу журналистите на място са изключително обезпокоителни. В тази връзка той подчерта, че независимите репортажи, особено от място на конфликт, са много необходими.

Основната цел днес е спиране на насилието и възстановяване на дипломатическата работа. Най-голямата цена плащат цивилните от двете страни на конфликта, отбеляза говорителят.

Ердоган пришпорва папата да помогне за спиране "клането" на Израел

Ердоган пришпорва папата да помогне за спиране "клането" на Израел

На Израел трябвало да се преподаде урок

По неговите думи засега налагането на санкции не е на дневен ред, а съмненията за въоръжаването на палестинците от Иран няма да се обсъжда във Виена в хода на преговорите по ядреното споразумение с Техеран.

Утре предстои външните министри на страните членки на ЕС да обсъдят във видеоконференция последните събития в Ивицата Газа.