Експлозии, стрелба и заложническа драма разтърсиха столицата на Буркина Фасо Уагадугу, съобщи вътрешният министър на африканската страна, предадоха световните информационни агенции.

Най-малко 20 души са загинали, има данни и за поне 33-ма ранени.

Джихадистки бойци и части на силите за сигурност се сражаваха часове наред в близост до хотел "Сплендид", предпочитан от служители на ООН и западни туристи. Намиращо се срещу хотела също популярно сред чужденците заведение също е било обект на атаки и са открити поне 10 тела на загинали.

Екстремистите щурмували хотела и подпалили намиращи се около него коли, за да спрат военните. Проникнали в хотела, взеха заложници. За момент се съобщава, че 63-ма от тях са били освободени при операция на военните. Половината от тях са ранени.

Поискано е било сътрудничество от американски военни. Не е изключено Франция да се включи със свои спецчасти, които се намират в страната. 

Групировката "Ал Кайда в ислямски Магреб" е поела отговирност за атаката. В изявление се казва, че нейни бойци продължават да се сражават с "враговете на исляма".

Припомнят се и кървавите акции в съседката Мали, извършвани от тази и подобни групировки по същия начин и срещу прдпочитани от чужденците хотели и места.