Външното министерство на Естония е извикало посланика на Русия и му е връчило протестна нота заради плановете за организиране на салют в Москва в чест на освобождаването на Талин от нацистите, съобщиха от външното ведомство на балтийската република.

По-рано от руското военно министерство анонсираха тържествени мероприятия в памет на освобождението на градове в СССР и Източна Европа от нацистите. Тези мероприятия щели да се проведат в рамките на подготовката за отбелязването на 75-годишнината от победата на СССР във Втората световна война.

Общо става въпрос за 11 града през 2019 г. (Одеса, Севастопол, Минск, Вилнюс, Брест, Каунас, Кишинев, Букурещ, Талин, Рига и Белград) и шест през 2020 г. (Варшава, Будапеща, Братислава, Виена, Прага и Берлин).

Салютът в чест на освобождаването на естонската столица е насрочен за 22 септември.

В Естония на 22 септември се отбелязва Деня на съпротивата. Той е посветен в памет на правителството на Ото Тиф, което е сформирано на 18 септември 1944 г., когато нацистките войски напускат Талин, а четири дни по-късно е разформировано - с пристигането на червената армия в естонската столица, която окупира прибалтийската държава, като окупацията трае до обявяването на независимост през 1991 г. Ото Тиф е смятан от много от своите сънародници за символ на националната съпротива

В същото време на този ден част от естонците неофициално отбелязват и освобождението на Талин от нацистите. Ветераните от Втората световна война, които са се сражавали на страната на СССР, и по-голяма част от рускоговорещите жители полагат венци и цветя в подножието на паметника на Войника освободител, известен още като "Бронзовия войник".