Правителството на Естония е взело решение да забрани влизането в страната на 49 лица, за които се твърди, че са свързани с груби нарушения на правата на човека, включително със смъртта на руския адвокат Сергей Магнитски.

Инициативата е предприета въз основа на закона за международните санкции, уточни естонският външен министър Свен Миксер, съобщиха от пресслужбата на правителството.

САЩ включиха Кадиров в списъка „Магнитски”

САЩ включиха Кадиров в списъка „Магнитски”

За нарушаване на човешките права и корупция

Естонският парламент още през декември 2016 г. прие законодателни изменения, позволяващи забрана за влизането в Естония на лица, фигуриращи в "списъка Магнитски". Досега обаче ограничения не са били налагани.

В Талин отбелязаха, че Съветът на Европа, ОССЕ и Европейският парламент са призовали държавите да налагат санкции във връзка с различни извънредни ситуации по отношение на Магнитски и други руснаци. Мерки по "списъка" - включително забрани за влизане - вече са били предприети от САЩ, Канада, Великобритания, Латвия и Литва.

Канада вбеси Москва с приемане на списъка „Магнитски”

Канада вбеси Москва с приемане на списъка „Магнитски”

Законопроектът е одобрен от Камарата на общините с 277 гласа "за"

Сергей Магнитски беше служител на големия инвестиционен фонд Hermitage Capital Management, който беше пребит до смърт в арест в Москва.

Списъкът "Магнитски" е наречен в негова памет. Той беше гласуван от Конгреса на САЩ през 2012 г., а впоследствие беше допълван, като в него влизат руснаци, които според Вашингтон са нарушавали човешки права. По-късно той придоби статут на глобален закон, като по него могат да бъдат ударени не само руснаци, а да бъде прилаган към всички страни, които според САЩ нарушават правата на човека.

В отговор Москва забрани на американци да осиновяват руски деца. Сергей Магнитски бе вкаран в ареста, след като помогна за разкриването на схема за данъчни измами в размер на 230 милиона долара.