За тежката ситуация с разпространението на коронавирус в Естония са виновни правителството и населението на страната. Това мнение изрази в петък президентът Алар Карис, цитиран от ERR News.

"Правителството трябваше да свърши много по-добра работа - особено в комуникацията, където има пропуски, каза той на съвместна пресконференция с латвийския си колега Егилс Левитс в университета в Тарту. Но ние трябва да се вгледаме и в себе си: как спазваме правилата и ограниченията, добави той. Така, както правителството, така и самите хора и тяхното поведение са виновни."

Заболеваемостта от коронавирус през последните 14 дни в страната е 1808 случая на 100 хиляди души. В момента в естонските болници има 600 пациенти с коронавирус, от които 439 са в тежко състояние.

Естония забрани на неваксинираните да посещават обществени места

Естония забрани на неваксинираните да посещават обществени места

Неваксинирани, дори и с отрицателен тест, вече нямат право да посещават определени места

Припомняме, че в края на октомври, властите в Естония забраниха на неваксинираните да посещават обществени места.  Дори и да имат отрицателен тест за COVID-19, те вече нямат право да посещават редица обществени места, включително спортни клубове, заведения за обществено хранене, театри, кина, спа центрове и др.

Изискванията за носене на маска също се затегнаха.

Ваксинирано срещу коронавирус в Естония е повече от 58% от населението на страната.