Етиопия подписа меморандум за разбирателство със самопровъзгласилата се република Сомалиленд за използване на едно от нейните пристанища, осигуряващи излаз на Червено море. Това предаде БиБиСи.

Подробностите за споразумението със Сомалиленд не бяха оповестени публично. От изявление на премиера на Етиопия Ахмед Абий стана ясно, че то ще проправи пътя за реализиране на стремежа на Етиопия да си осигури достъп до море.

Разговорите между двете страна са били съсредоточени върху пристанището Бербера в Сомалиленд. Съветникът по националната сигурност на Етиопия, Редуан Хюсиен подчерта, че споразумението може също така да позволи на Етиопия достъп до "наета военна база" в Червено море.

Меморандумът за разбирателство не е правно обвързващ. Въпреки това документът се определя като голяма дипломатическа победа за Абий.

Министерството на външните работи на Сомалиленд съобщи, че историческото споразумение осигурява достъп на Етиопия до морето за техните военноморски сили, реципрочно с официално признаване на Република Сомалиленд, отбелязвайки това като важен дипломатически крайъгълен камък за нашата страна. Сомалиленд се отдели от Сомалия преди повече от 30 години, но не е признат от Африканския съюз (АС) или ООН като независима държава.

Меморандумът предизвика реакция от страна на Сомалия. Правителството се събира на извънредно заседание, за да обсъди документа. Сомалия посочи, че споразумението застрашава мира в региона и отзова посланика си в Етиопия.

Етиопия иска да се присъедини към БРИКС

Етиопия иска да се присъедини към БРИКС

Редица страни от Азия, Африка и Южна Америка иамт интерес да станат част от асоциацията