Заповедта на израелските отбранителни сили за евакуация на хора от Хан Юнис в Рафах предизвика паника и страх, каза ръководителят на Агенцията на ООН за палестинските бежанци в Близкия изток (UNRWA) Филип Лазарини, цитиран от Би Би Си.

В изявлението се казва, че достъпът до вода е ограничен, тъй като израелска военна операция е блокирала достъпа до инсталация за обезсоляване, която доставя вода на повече от 350 000 души.

Най-малко 60 000 души бяха "принудени да се преместят във вече пренаселените приюти на UNRWA", каза Лазарини.

"Заповедта за евакуация принуждава хората да се съсредоточат в район, който съставлява по-малко от една трета от ивицата Газа", каза той. "Те се нуждаят от всичко: храна, вода, подслон - и най-важното - безопасност."

"Пътищата на юг са задръстени", добави Лазарини. Той призовава израелското правителство да отвори пропускателния пункт между Ивицата Газа и Израел, за да осигури "безусловно, непрекъснато и значимо" доставяне на хуманитарна помощ

"Неспазването на това изискване нарушава международното хуманитарно право", каза Лазарини.

UNICEF: В Газа падат бомби през 10 минути

UNICEF: В Газа падат бомби през 10 минути

Това заяви Говорителят на Детския фонд на ООН Джеймс Елдер в понеделник

Израел твърди, че е взел мерки за предупреждение на населението, включително публикуване на онлайн карти на Газа, показващи "безопастни" зони за евакуация и къде да отидат. Това е сложна система - районът е разделен на блокове - и жителите казват, че достъпът до информация е труден поради ограничена интернет услуга и прекъсвания на електрозахранването.

Говорителят на Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ) Джеймс Елдър, който беше в Газа по-рано тази седмица, нарече безопасните зони "опасен фалшив разказ".

"Това са малки парченца безплодна земя. Няма вода, няма удобства, няма подслон от студа, няма канализация", каза той.

"Ако ще евакуирате насила хора, не можете да изпратите стотици хиляди хора на място, където няма вода или тоалетни. Имам предвид без тоалетни. Навсякъде, където минах се появяваваха още 5000 души за една нощ. Нямат нито една тоалетна, нямат и капка вода", добави представителят на УНИЦЕФ в интервю за BBC.

Израелските военни казаха, че пускат листовки с QR кодове, които "отварят карта, насочваща жителите на Газа към по-безопасни зони", но Елдер отбеляза, че прекъсванията на електрозахранването означават, че мнозина няма да имат работещи телефони, за да сканират кодовете.

WSJ: Израел обмисля да наводни тунелите на "Хамас"

WSJ: Израел обмисля да наводни тунелите на "Хамас"

Борба срещу терористите