Евакуацията на българите от Ливан започва днес.
Това ще стане с автобуси, които българската страна е наела от ливанска фирма, съобщиха от Министерството на външните работи.

Сборният пункт за всички българи, които са пожелали да напуснат Ливан, е в 10.00 часа пред българското посолство в Бейрут.

Очаква се в 13.00 часа автобусите да тръгнат към сирийската столица Дамаск.
До момента 270 българи са се записали в списъка на желаещите да се евакуират.
Те ще пътуват безплатно от Бейрут до Дамаск, като с предимство ще бъдат майките и децата.


В момента МВнР и българското посолство в Сирия са във връзка с представители на Хемус Еър, като се проучват възможностите за превозване на сънародниците ни от Алепо до София.
Целта е до края на седмицата всички български граждани, които искат да бъдат евакуирани, да напуснат Ливан.

Припомняме, че вчера посланиците на Израел и на Ливан у нас се срещнаха в Министерството на външните работи за обсъждане на безопасността на маршрута.

Последно:
Гръцки кораб може да вземе 40 българи от Бейрут

Не е отпаднал вариантът българи да напускат Ливан с ферибота, нает от френското правителство.
Министерството има уверенията и на Франция, и на Норвегия, че българите ще бъдат качени на борда на фериботите, когато това е възможно.
Такава операция обаче би се проточила във времето, предвид големия брой граждани, които очакват да бъдат изведени от Ливан. 

От френската страна са обещали днес да качат 10 българи.

Припомняме, че вчера бе обявено, че е възможно още до края на деня да започне евакуацията на българските граждани, които са заявили, че искат да напуснат Ливан.

Това бе заявено от говорителя на Министерството на външните работи Димитър Цанчев, като условието бе същия ден да пристигне норвежки ферибот.

Блокирани българи в Южен Ливан и такива, които са в неизвестност, няма.
Има наши съграждани, които поради това, че пътищата са прекъснати, трудно могат да се придвижат до столицата Бейрут, обясни говорителят на Външно.

Френски медии вече съобщиха, че ферибот с около 900 души на борда е пристигнал от Бейрут в Кипър. На борда са около 750 френски граждани.

Повече от 100 китайци са били евакуирани от Ливан в Сирия, откъдето ще отпътуват обратно за Китай.