Решението на Великобритания да излезе от ЕС може дотолкова да дестабилизира ситуацията в Европа, че животът там да стане несигурен за евреите и да постави под въпрос съществуването на еврейските общности.

Това коментира, цитиран от британски и руски медии, председателят на Съвета на равините в Европа и главен равин на Москва Пинкас Голдшмид.

По думите му, в момента евреите в Европа се чувстват все едно са на железопътна линия и от двете им страни идват влакове.

Единият влак е радикалният ислям и ислямският тероризъм. Другият – антисемизмът на стара Европа и крайните десни настроения. Двете заплахи, взети заедно, поставят под въпрос съществуването на евреите в Европа, коментира Голдшмид.

Той смята, че за положението на единоверците му са повлияли терористичните актове в Париж, Брюксел и Копенхаген, но и Брекзита.

Анкета сочи, че 40 процента от запитаните евреи във Франция се боят да носят дрехи и символи, изразяващи тяхната националност. Десетки хиляди евреи вече са емигрирали от Франция и Белгия и броят им расте, подчертава Голдшмид.

Той е убеден, че са необходими усилия за интегриране на многочислените мигранти, наводнили Европа и въведени в системата на европейските ценности.

Ако настоящата ситуация не се промени, има опасност ЕС да се превърне в провалил се експеримент, изтъква Пинкас Голдшмид.

Ако погледнем 30 години напред, ще видим разединена Европа, част от чиито страни са под властта на „Братя мюсюлмани“, а другите – под влиянието на ултрадесни движения, казва още той в своя реч пред Европарламента.

Шефът на ЕП Мартин Шулц подкрепя опасенията на висшия равин, като изтъква, че през 1945 година броят на евреите в Европа е 4 млн., докато сега те са само милион.