С открито писмо до основателя на Amazon Джеф Безос 27 депутати от Европейския парламент го призоваха да спре продажбата на стоки със съветска символика, предаде Дойче веле.

В писмото се посочва, че сред продуктите, предлагани в Amazon, има тениски и други дрехи с изображения на сърп и чук или надпис "СССР", както и съветски флагове, и други подобни предмети.

Авторите на документа отбелязват, че подобна символика оскърбява жертвите на съветския режим. Според актуализирани данни, съветският терор е отнел живота на около 60 милиона души.

В писмото се казва също, че милиони хора са били принудени да живеят при нечовешки условия, налаган им е принудителен труд, търпели са глад и физическо насилие. Над 10 милиона души са депортирани в лагери.

Терорът и безчовечността на съветския режим засегнаха почти всяко семейство в страните, преживели съветска окупация, подчертават евродепутатите. "Трагичните последици от тези действия се усещат и досега", се казва още в обръщението.

Евродепутатите изразяват подкрепа за решението на германския производител на спортни стоки Adidas, който през май 2018 г. прекрати продажбата на дрехи и предмети със съветска символика. През септември американската верига от супермаркети Walmart също обяви, че изтегля от продажба дрехите с такава символика в отговор на призива, отправен от депутати от Литва, Латвия и Естония, както и от посланика на САЩ в Литва.

Веригата Walmart изтегля от продажба стоките със символи на СССР

Веригата Walmart изтегля от продажба стоките със символи на СССР

По молба на Литва, Латвия и Естония…