Европейският парламент одобри резолюция в подкрепа на Украйна, която осъди унгарския премиер Виктор Орбан за срещата му с руския президент Владимир Путин.

Според депутатите посещението на Орбан в Русия е "явно нарушение на договорите на ЕС и общата външна политика".

Резолюцията беше подкрепена от 495 евродепутати от 679 гласували. Както пише Украинска правда, те осъдиха унгарските власти за злоупотреба с председателството на Съвета на ЕС.

Припомняме, че Шарл Мишел, председателят на Европейския съвет, заяви във вторник на унгарския премиер Виктор Орбан, че няма мандат за преговори за войната в Украйна. Изявлението му бе направено в отговор на писмото на Орбан до евролидерите.

Припомняме, че писмото, адресирано до председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и споделено с всички лидери на ЕС, бе изготвено след разговори на Орбан с Доналд Тръмп, както и с лидерите на Украйна, Русия и Китай.

Орбан заяви, че кандидатът за президент на САЩ от Републиканската партия е готов да действа "незабавно" като посредник за мир в конфликта между Русия и Украйна, ако бъде избран през ноември

В писмото на Орбан, написано непосредствено след тази обиколка, се посочва, че Тръмп ще поиска мирни преговори дори и без да чака встъпването в длъжност (ако спечели изборите), докато по въпроса за финансовата подкрепа за Украйна "пропорциите на финансовата тежест между САЩ и ЕС значително ще се променят в неизгодна позиция за ЕС." Това пише британският Financial Times.

Тоест мирният план на Тръмп за Украйна, описан от Орбан, съвпада с идеята за разрешаване на конфликта, предложена преди това от двама съветници на бившия президент на Украйна. Както писа Ройтерс, според този план Белият дом ще предупреди Киев, че Украйна ще продължи да получава военна помощ от САЩ само ако влезе в мирни преговори с Русия.

Евродепутати  искат Унгария да бъде лишена от глас в ЕС

Евродепутати искат Унгария да бъде лишена от глас в ЕС

Недоволството срещу Будапеща се засилва