Руският президент Владимир Путин е заявил на унгарския премиер Виктор Орбан , че е готов да обсъди "нюансите" на мирните предложения за прекратяване на конфликта в Украйна. Той заяви това по време на срещата си с унгарския премиер в Кремъл, предава Ройтерс.

"Надявам се, че ще имаме възможност да обменим мнения за изграждането на двустранни отношения в тази трудна ситуация и, разбира се, да говорим за перспективите за развитие на най-голямата европейска криза, имам предвид в украинско направлнение", каза Путин на Орбан.

Путин, който отбеляза, че Унгария в момента е ротационен председател на Европейския съюз, направи коментарите преди разговорите в Кремъл между двамата лидери.

По-рано вестник "Файненшъл таймс" писа за възможното пътуване на Орбан до Москва за среща с руския президент Владимир Путин, цитирайки свои източници.

От 1 юли Унгария председателства Съвета на Европейския съюз.

На 2 юли Виктор Орбан пристигна в Киев и проведе преговори с украинския президент Володимир Зеленски, на които предложи прекратяване на огъня и преговори с Владимир Путин. Зеленски не отговори на предложението на Орбан.

Дали Орбан ще предложи и на Путин да се спре огъня, за да се постигне мир?

Дали Орбан ще предложи и на Путин да се спре огъня, за да се постигне мир?

Както отправи това предложение в Киев

Унгарският премиер Виктор Орбан не е предал на руския президент Владимир Путин никакви послания  от Володимир Зеленски, с когото унгарският лидер се срещна по време на скорошно посещение в Киев, каза пред репортери помощникът на президента на Руската федерация Юрий Ушаков.

Будапеща беше инициатор на посещението на унгарския премиер Виктор Орбан в Русия, предложението беше получено само преди два дни. Това каза прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков пред журналиста от ВГТРК Павел Зарубин.

След срещата при закрити врати Орбан заяви, че счита за постижение установяването на контакт с Русия, но позициите на двете страни (Русия и Украйна) са толкова далечни една от друга, че "са необходими много крачки", за да се стигне до преговори.

Европа има нужда от мир и Унгария ще се бори за него по време на председателството си на Съвета на ЕС през втората половина на годината, заяви Орбан след срещата с Путин.

Руският президент Владимир Путин повтори условията си мир в Украйна и подчерта необходимостта от изтегляне на украинските войски от четирите анексирани области, като припомни наличието на други точки в руските предложения за уреждане на украинския конфликт.

Както каза Путин, Киев все още не е готов да се откаже от идеята за водене на война до победен край. Украинските власти, според Путин, "не допускат" мисълта за спиране на военните действия, защото така "претекстът за удължаване на военното положение изчезва".

Путин каза още, че след отмяната на военното положение Зеленски няма шанс да спечели изборите. Той също така повтори идеята си, че Русия не се е съгласила на временно прекратяване на огъня, за да не може Украйна да използва примирието, за да възстанови загубите.

Лойд Остин: Путин не е в позиция да диктува на Украйна как да постигне мир

Лойд Остин: Путин не е в позиция да диктува на Украйна как да постигне мир

Това каза в петък министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин, докато рекламира военните успехи на Кие

Брюксел изрази безпокойство от съобщенията за плановете на унгарския премиер да посети Москва. "Ротационното председателство на Съвета на ЕС не дава правомощия за водене на диалог с Русия от името на ЕС", каза ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел на 4 юли.

"Русия е агресор, Украйна е жертва. Никакви дискусии за Украйна не могат да се водят без Украйна", припомни той позицията на Съвета на министрите на страните от ЕС.

Посещението на премиера Виктор Орбан в Москва се осъществява единствено в рамките на двустранните отношения между Унгария и Русия, каза върховният представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел.

"Понастоящем Унгария е страна-членка на ЕС, която председателства на ротационен принцип Съвета до 31 декември 2024 г. Това не предполага външно представителство на ЕС", се казва в изявлението.

"Орбан не е получил никакъв мандат от Съвета на ЕС да посети Москва", подчерта Борел.

Според него позицията на Европейския съюз по отношение на агресивната война на Русия срещу Украйна изключва официални контакти между ЕС и руския президент Владимир Путин.

"Това означава, че унгарският премиер не представлява ЕС по никакъв начин", заключи шефът на европейската дипломация и припомни, че Международният наказателен съд обвини президента Путин и издаде заповед за ареста му във връзка с ролята му в принудителното депортиране на деца от Украйна в Русия.

Орбан: Зеленски беше скептичен за примирие, той има лош опит с това

Орбан: Зеленски беше скептичен за примирие, той има лош опит с това

Унгарският премиер коментира резултатите си от визитата си в Киев

Министерството на външните работи на Украйна заяви, че посещението на унгарския премиер Виктор Орбан в Москва за обсъждане на мира след посещението му в Киев по-рано тази седмица не е било координирано с Украйна.

"Напомняме ви, че за нашата държава принципът "никакви споразумения за Украйна без Украйна" остава непоклатим и ние призоваваме всички държави да го спазват стриктно", се казва в съобщението на министерството, цитирано от Ройтерс.

Украйна разглежда своя мирен план от 10 точки и международната среща на върха, проведена в Швейцария през юни, като единствения реалистичен път за прекратяване на 28-месечната война с Русия, припомня ведомството.

Виктор Орбан по-рано заяви, че не е в положение да посредничи между Украйна и Русия.

Орбан критикува военната помощ на Запада за Украйна и поддържа най-топлите отношения с Путин сред евролидерите. Той подчерта, че фактът, че Унгария в момента е ротационен председател на ЕС не му дава мандат да преговаря от името на Съюза.

"Нямам нужда от мандат, тъй като не представлявам нищо", посочи той.

Орбан посети Русия през 2022 г., но без да се среща с Путин. Той се е виждал с руския президент в други страни.

Унгарският премиер е първият действащ европейски лидер след австрийския канцлер Карл Нехамер, който посещава Москва след началото на руската инвазия в Украйна. Нехамер се срещна с Путин в Москва през месец април 2022 година, когато все още имаше преговорен процес между Русия и Украйна.

Орбан е горд с контактите си с Путин

Орбан е горд с контактите си с Путин

По този начин той "държи комуникационните линии с Русия отворени"