Беше публикувано окончателното комюнике, прието с мнозинството от участниците в срещата за мир с домакин Швейцария. Той съдържа важни за Украйна препратки към нейната териториална цялост като основен принцип на всеки мирен договор, но не споменава редица ключови условия от т.нар "формулата на Зеленски".

Участниците потвърдиха ангажимента си към резолюциите на Общото събрание на ООН, приети веднага след руското пълномащабно нахлуване, които изискват пълно и безусловно изтегляне на руските войски от украинска територия и прекратяване на военните действия.

Но в комюникето от Срещата за мир няма обаче искания за изтегляне на руските войски и компенсации за Украйна от Русия за разрушенията и окупацията.

Зеленски, доволен от първата Среща за мир, се готви за втора

Зеленски, доволен от първата Среща за мир, се готви за втора

Финалният документ още не е разпространен, но ще бъде отворен за присъединяване

Комюникето е подписано от близо 80 страни, наричани от руската пропаганда "колективния Запад", включително от ЕК и Съвета на Европа, като и България, Унгария и Словакия, до Аржентина, Чили, както и страни от Африка като Кения, Гана, Нова Зеландия, Австралия, Палау, Катар, Турция и други.

Под документа обаче не стоят подписите на Бразилия, Индия, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Южна Африка, въпреки че техни представители присъстваха в Швейцария.

Путин отворен за преговори с Украйна, но с легитимен президент

Путин отворен за преговори с Украйна, но с легитимен президент

Зеленски не попадал в тази категория

Участниците в Швейцария са постигнали договореност за три постулата:

Безопасността на ядрената енергетика, в това число и връщане под контрола на Украйна на Запорожката ядрена електроцентрала, както и заявка за неприемливостта на заплахите за използване на ядрено оръжие срещу Украйна.

Важността за пълен и безопасен достъп до украинските пристанища на Азовско и Челно море и свободната логистика на украинска селскостопанска продукция като елемент от световната продоволствена сигурност.

Освобождаване на всички военнопленници и връщане в Украйна на депортираните и незаконно задържаните украински деца и граждански лица.