Президентът на Украйна Володимир Зеленски е уверен, че Срещата за мир в Швейцария е практическа стъпка по пътя към мира.

По думите на Зеленски, който направи финалното си обръщение, е очевидно, че диалогът може да доведе до практически стъпки - "Ние всички в света сме заинтересовани да гарантираме, че атомната електроцентрала или други съоръжения са безопасни." "Благодарен съм на участниците в срещата за пълното им разбиране и признаване на необходимостта от сигурност в Запорожката ядрена електроцентрала, която беше превзета от руските войски."

Украинският президент благодари на всеки един лидер, на всяка една страна, която подкрепя усилията на Украйна да запази логистиката си и свободното движение на продоволствия. Зеленски споменава и третата тема от комюникето - връщането на насилствено отвлечени украински деца и младежи в Русия и обменът на военнопленници.

Това е само първата среща за мир, която Зеленски оценява като голям успех за Украйна, а президентът съобщи, че вече се подготвя втора такава среща. Тя ще бъде свикана, след като бъдат разработени подробни предложения за мир и това ще стане след месеци, а не след години, увери Володимир Зеленски.

Приетото финално комюнике напълно удовлетворява Киев, посочи украинският лидер.

По думите му всички участници в срещата за изразили подкрепа за териториалната цялост на Украйна, а редица държави са се договорили да продължат работата на ниво съветници на президенти и премиери, за да се постигнат резултати по-нататък.

Резултатът от втората среща на върха ще бъде краят на войната, обеща Зеленски.

Украйна остана доволна от мирната среща в Швейцария

Украйна остана доволна от мирната среща в Швейцария

Позицията на Киев е взета под внимание в заключителното комюнике

Черновата на финалния документ от срещата на върха се основава на резолюцията на ООН, която осъжда руското нахлуване в Украйна, и подчертава неприемливостта на нарушаване териториалната цялост на суверенни държави. В черновата се фиксира "продължаващата война на Руската федерация против Украйна".

Документът, за който пише Reuters и в момента се обсъжда, и още не е разпространено финалното комюнике. То ще бъде отворено за присъединяване от страна на държави, които не са изпратили делегации на срещата в Швейцария.

Според Reuters в документа още се засягат темите:

  • Отправя се призив за предаване на Запорожката АЕЦ под контрола на Украйна
  • Отбелязва се неприемливостта на заплахите за използване на ядрено оръжие във войната против Украйна.
  • Призовава се за свободен и сигурен трафик на украинска селскостопанска продукция през Азовско и Черно море и се осъждат нападенията на търговските кораби и блокирането на достъпа до пристанищата.
  • Отправя за призив към продължаване на обмена на военнопленници и връщане на децата и други граждани, които са задържани незаконно.

Въпреки че и други представители на украинската делегация са изказали задоволство от постигнатите формулировки, в черновата отсъстват важни елементи от т.нар. формула на мира на Зеленски, като извеждането на всички руски войски от територията на Украйна и компенсации за понесените щети от военните действия.

В търсене на мир в Украйна - от февруари 2022 г. и днес

В търсене на мир в Украйна - от февруари 2022 г. и днес

Какво е отказала да обсъжда Украйна преди и какво обсъжда сега

Над 90 държави участваха в двудневното събитие в курорта Бюргенщок в Централна Швейцария. Конференцията имаше за цел да обедини световното мнение за това как да се сложи край на 27-месечната руска инвазия.

Преди Зеленски и украинският външен министър Димитър Кулеба оцени положително постигнатите договорености и намекна и че Русия може да участва в бъдеща среща на върха, но отхвърли искането на руския президент Владимир Путин от петък Киев да отстъпи четирите украински области, които Русия е окупирала, и да се откаже от целта си за присъединяване към НАТО.

"Разбира се, ние разбираме прекрасно, че ще дойде време, когато ще трябва да се говори с Русия", отбеляза той. "Но нашата позиция е много ясна: няма да позволим на Русия да говори с езика на ултиматумите, както говори сега".