Позицията на Киев е взета под внимание в заключителното комюнике от срещата на върха на световните лидери, свикана за постигане на мир във войната на Украйна с Русия. Това заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба, цитиран от "Ройтерс".

Над 90 държави участваха в двудневното събитие в курорта Бюргенщок в Централна Швейцария. Конференцията имаше за цел да обедини световното мнение за това как да се сложи край на 27-месечната руска инвазия.

"Текстът е балансиран, взети са предвид всичките ни принципни позиции, за които Украйна настояваше", посочи Кулеба. Последното комюнике от срещата все още не е публикувано официално.

Макрон: Няма да приемем капитулацията на Украйна

Макрон: Няма да приемем капитулацията на Украйна

Позиция срещу плановете на Путин

Украинският външен министър намекна и че Русия може да участва в бъдеща среща на върха, но отхвърли искането на руския президент Владимир Путин от петък Киев да отстъпи четирите украински области, които Русия е окупирала, и да се откаже от целта си за присъединяване към НАТО.

"Разбира се, ние разбираме прекрасно, че ще дойде време, когато ще трябва да се говори с Русия", отбеляза той. "Но нашата позиция е много ясна: няма да позволим на Русия да говори с езика на ултиматумите, както говори сега".

Кулеба добави, че на срещата на върха не са били обсъждани алтернативни планове за мир.

Фон дер Лайен: Замразяването на войната в Украйна не е решение, а рецепта за бъдещи войни

Фон дер Лайен: Замразяването на войната в Украйна не е решение, а рецепта за бъдещи войни

Цялостен, справедлив и траен мир за Украйна