"Ройтерс" публикува проекта на комюнике от срещата на върха за мир, която се провежда в Швейцария през уикенда. Документът започва с преамбюл, в който се посочва, че войната на Русия срещу Украйна не само причинява страдания и разрушения, но и създава кризи с глобални последици за целия свят.

Подписалите документа ще трябва да потвърдят отново ангажимента си към териториалната цялост и политическата независимост на всяка държава в рамките на международно признатите ѝ граници, след което ще трябва да се споразумеят по няколко ключови точки.

Първо, че атомните електроцентрали, включително Запорожката АЕЦ, трябва да работят безопасно и надеждно под пълния суверенен контрол на Украйна, в съответствие с принципите на МААЕ и под нейния надзор.

Освен това се декларира, че всяка заплаха или използване на ядрени оръжия в контекста на продължаващата война срещу Украйна е неприемлива.

Второ, глобалната продоволствена сигурност, се казва в проекта, зависи от непрекъснатото производство и доставка на продукти, така че свободното и безопасно търговско корабоплаване, както и достъпът до морските пристанища в Черно и Азовско море, са от решаващо значение.

Украинската селскостопанска продукция трябва да се доставя безопасно до заинтересованите трети държави.

Камала Харис представлява САЩ на конференцията в Швейцария

Камала Харис представлява САЩ на конференцията в Швейцария

Ще направи обръщение към участниците и ще се срещне с президента Зеленски

На трето място, всички военнопленници трябва да бъдат освободени чрез пълен обмен, се казва в проекта на комюнике.

Освен това всички депортирани и незаконно разселени украински деца, както и всички други украински цивилни граждани, които са били незаконно задържани, следва да бъдат освободени чрез пълен обмен, се казва в проекта на комюнике.

Световни лидери търсят мир за Украйна в Швейцария

Световни лидери търсят мир за Украйна в Швейцария

Отсъствието на силни съюзници на Москва, като Китай, обаче ще притъпи потенциалното въздействие на конференцията

"Вярваме, че постигането на мир изисква участие и диалог между всички страни. Ето защо решихме да предприемем конкретни стъпки в бъдеще в горепосочените области, като допълнително привлечем представители на всички страни", се казва в проекта.