Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис ще присъства на международната среща на върха за Украйна в Швейцария този уикенд, където ще се срещне с президента на Украйна Володимир Зеленски и ще направи обръщение към световните лидери, съобщава "Ройтерс".

Тя ще подчертае, че изходът от войната с Русия засяга целия свят, каза американски служител. Харис ще настоява максимален брой страни да подкрепят, че нахлуването на Москва в Украйна е нарушение на Хартата на ООН и че суверенитетът и териториалната цялост трябва да се зачитат.

Тя ще прекара по-малко от 24 часа на срещата в Люцерн, Швейцария, където ще замести президента Джо Байдън на събитието. Президентът тъкмо ще приключи участието си в срещата на Г-7 в Италия и ще се върне в Съединените щати, за да присъства на набиране на средства за кампанията си за преизбиране в Лос Анджелис.

Харис ще се срещне със Зеленски и ще говори на пленарната сесия на срещата на върха. Байдън се срещна със Зеленски както на срещата на върха на Г-7, където подписаха двустранно споразумение за сигурност между САЩ и Украйна, така и във Франция за събитията около 80-ата годишнина от инвазията в Деня на D.

"Тюрлюгювеч" ли ще се окаже срещата за мир в Швейцария?

"Тюрлюгювеч" ли ще се окаже срещата за мир в Швейцария?

Събитието няма да постигне целта на Украйна да изолира Русия

Харис трябва да замине за Швейцария в петък вечерта, да пристигне в събота на обяд и да прекара няколко часа на събитието, преди да отлети обратно за Вашингтон.

Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан ще представлява Съединените щати на срещата на върха в неделя и ще помогне за създаването на работни групи за връщането на украински деца от Русия и енергийната сигурност.

Припомняме, че Русия не беше поканена на събитието и го отхвърли като безсмислено. Китай, ключов руски съюзник, също няма да присъства на конференцията, защото не отговаря на изискванията на Пекин, включително участието на Русия.

Високопоставеният американски представител каза, че отсъствието на Русия няма да повлияе на срещата, но изрази съжаление за решението на Пекин.

"Иска ни се китайците сами да се появят, каза служителят. Те твърдят, че са силни поддръжници на суверенитета и териториалната цялост и тези принципи и позволяват на страна, която те подкрепят твърде много, Русия, да наруши тези принципи.

Деветдесет и две държави и осем организации планират да присъстват.

"Зависи от лидерите на Украйна да решат как и при какви условия може да приключи тази война. Нашата работа, това, което се опитваме да направим, е да ги поставим в по-добра позиция на бойното поле за всякакви евентуални преговори", каза служителят репортери.

Шарл Мишел разочарован, че Китай бойкотира срещата за Киев в Швейцария

Шарл Мишел разочарован, че Китай бойкотира срещата за Киев в Швейцария

Китай заяви в края на миналия месец, че няма да участва в мирната конференция

Съединените щати са допринесли с милиарди долари в оръжия, за да помогнат на Украйна да води войната, въпреки че последният масивен пакет от помощ от Вашингтон беше забавен с месеци поради разногласия в Конгреса.