Мирната конференция за Украйна, която Швейцария организира по-късно този месец, е само началото на преговорите и вероятно ще бъде последвана от преговори с Русия. Това заяви швейцарският президент Виола Амхерд, цитирана от ДПА.

"За нас е ясно, че няма да подпишем мирно споразумение в края на конференцията", посочи тя.

По нейни думи и двете страни трябва да бъдат на масата за мир. Думите ѝ бяха по повод факта, че Русия не е поканена да присъства на срещата на върха в Швейцария. "Русия може да присъства на евентуална последваща конференция", поясни Амхерд.

Швейцария покани около 160 държави да обсъдят възможните начини за постигане на траен мир в Украйна. Русия, чиито сили нахлуха в Украйна преди повече от две години, обаче така и не беше поканена, а Украйна ще вземе участие.

ISW: 106 държави са потвърдили участие в срещата за мир в Швейцария

ISW: 106 държави са потвърдили участие в срещата за мир в Швейцария

И от Сингапур Зеленски повтори познатите искания на Украйна и предупрежденията за руски саботажи

Досега над 80 държави са потвърдили присъствието на свой представител на срещата, която ще се проведе на 15 и 16 юни.

Москва пък заяви, че Русия не би присъствала, дори и да е беше поканена.

Амхерд отбеляза, че конференцията има за цел да създаде платформа за диалог, в която първата стъпка ще бъде да се обсъди как може да се постигне мир в Украйна.

Няма да става въпрос за мира в Украйна в тесен смисъл, а "само" за хуманитарни въпроси, ядрена безопасност, свобода на корабоплаването и продоволствена сигурност, подчерта тя.

"Искаме да изградим доверие и да търсим решения на тези въпроси, които са важни за цивилното население, а впоследствие и за мира", посочи президентът.

В Швейцария Зеленски се надява да върне Украйна под светлината на дипломатическите прожектори

В Швейцария Зеленски се надява да върне Украйна под светлината на дипломатическите прожектори

Какво се очаква от срещата на върха за мир?