Украинският президент Володимир Зеленски се срещна с официални представители на САЩ и Сингапур по време на диалога Shangri-La на Международния институт за стратегически изследвания в Сингапур на 2 юни. Там отново припомни за предстоящата среща на върха за глобален мир. Държавният глава се срещна с министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин и членове на Комисията по външни работи на Камарата на представителите, за да обсъди ситуацията на бойното поле, нуждата на Украйна от допълнителни системи за противовъздушна отбрана и способността на Украйна да нанася удари по руски военни цели близо до Харковска област.

Зеленски се срещна и с президента на Сингапур Тарман Шанмугаратнам, министър-председателя Лорънс Уонг и сингапурски бизнесмени и подчерта интереса на Украйна да засили сътрудничеството си с Асоциацията на държавите от Югоизточна Азия (АСЕАН).

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Володимир Зеленски: Дипломацията е най-добрият начин да се сложи край на войната

Володимир Зеленски: Дипломацията е най-добрият начин да се сложи край на войната

Украинския президент призова за подкрепа и участие в бъдещата среща за мирни преговори

106 страни са потвърдили участието си в предстоящата на 15-16 юни среща на върха за глобален мир в Швейцария. Украйна е поканила всички страни на предстоящата среща на върха с изключение на Русия.

Зеленски предупреди, че руски официални лица се опитват да я осуетят, като заплашват да "блокират" вноса и износа на хранителни, селскостопански и химически продукти за участничките.

Украински и западни медии съобщиха на 2 юни, че дипломатически източници в Саудитска Арабия са заявили, че страната няма да участва. Новината идва след съобщението на 31 май, че и Китай няма да изпрати свой представител.

Зеленски: Русия не е в състояние да спре срещата на върха за глобалния мир

Зеленски: Русия не е в състояние да спре срещата на върха за глобалния мир

Подготвяме се и за всяка по-нататъшна вражеска активност - ясно разбираме какви задачи поставя Путин на своята армия и с каква цел, каза президентът

Осигуряването на западни системи за противовъздушна отбрана и премахването на западните ограничения за Украйна да нанася удари по военни цели на руска територия с оръжия, предоставени от Запада, остават от решаващо значение за Украйна, за да отблъсне руските удари срещу град Харков. Западни държави наскоро премахнаха частично или напълно ограниченията. Украински официални лица съобщиха, че украинските сили са свалили няколко руски военни самолета през февруари 2024 г., много от които са нанасяли удари с планиращи бомби в посока Авдеевка. Зеленски по-рано заяви, че руските сили няма да могат да превземат град Харков, ако украинските сили получат две системи за противовъздушна отбрана Patriot, които да разположат в региона.

Руските сили са атакували град Харков с плъзгащи се бомби и различни ракетни удари през последните няколко седмици.

Съобщава се, че украинските полеви командири компенсират трудностите при обучението, които мобилизацията е изострила, чрез обучение на нов персонал на фронтовата линия. Украински полеви командири казаха пред Washington Post, че са отделили значително време за преподаване на основни умения на новоразпределения персонал, тъй като те не усвояват тези умения в центровете за обучение.

Украинският парламент прие закон за мобилизацията на затворници

Украинският парламент прие закон за мобилизацията на затворници

Законовите промени отварят възможност около 50 000 души с криминално минало да бъдат призовани на военна служба

Washington Post съобщи на 2 юни, че украинските войници в тила също нямат адекватни умения при пристигането си на фронта, въпреки че много от тях са служили в армията преди началото на войната през 2022 г. Повечето от тях се бият повече от две години и са изтощени, така че Украйна е подложена на натиск бързо да ги смени със свежи сили и да компенсира загубите, за да поддържа отбраната си.

Трудно е да се направи компромис между изтеглянето на опитни войници от фронтовата линия за обучение на нов персонал, или обучението на новия персонал. Украински офицер е заявил пред Washington Post, че Украйна се нуждае от инструктори от НАТО, за да обучават нов персонал и да съкратят наполовина времето за обучение до един месец.

Руските ударни кампании в тила дори срещу най-западните региони на Украйна гарантират, че Украйна на практика няма безопасна тилова зона, в която да може безопасно да обучава персонал, и изпраща персонал да се обучава в държави от НАТО - като текущото водено от Обединеното кралство обучение по операция Interflex програма - както премахва украинските полеви командири от процеса на обучение, така и увеличава забавянето при разполагането на войници, тъй като Украйна трябва да транспортира този персонал до и от страните от НАТО. Украйна няма да разреши тези проблеми бързо и средното общо качество на украинските сили на фронтовата линия вероятно ще намалее. Новите войници обаче вероятно ще се учат бързо, докато се бият заедно с опитни ветерани.

Решенията на украинските полеви командири да обучават персонал на фронта, преди да го ангажират в битка, показват, че общото качество на украинските сили вероятно ще остане по-високо от това на руските сили в близко до средносрочен план. Руските сили последователно са използвали новоразположен мобилизиран персонал, затворници и нови войници по договор и доброволци без подходящо обучение за провеждане на масови, водени от пехотата атаки, за да постигнат незначителен напредък в Украйна.

По-нататъшното украинско сътрудничество с инструкторите на НАТО, особено ако тези инструктори на НАТО подпомагат обучението в тиловите райони в Украйна, предоставя допълнителни възможности на Украйна да подобри основните си механизми за обучение и да подобри качеството на новоразгърнатия персонал.

New York Times (NYT) публикува разследване на 2 юни за принудителното преместване и депортиране на 46 украински деца от приемен дом в окупираната Херсонска област през 2022 г.

NYT анализира снимки, публикации в социалните медии и официални правителствени документи и стигна до заключението, че руски правителствени служители са участвали в принудителното преместване на тези деца и че окупационните служители лишават децата от техните родители и роднини като част от по-широко усилие да лишат украинските деца на тяхната самоличност. Руски федерален сайт за осиновяване е посочил 22 от тези украински деца за осиновяване в Русия и е настанил най-малко две деца в руски семейства. NYT се консултира с правни експерти, които установиха, че руското намерение да лиши децата от украинската им идентичност е нарушение на Конвенцията за правата на детето и може да се равнява на военно престъпление. Анализаторите на ISW подпомогнаха подготовката на този доклад, като прегледаха някои от неговите констатации и източници.

Идентифицирани са жертвите на удара в Харков от петък

Идентифицирани са жертвите на удара в Харков от петък

9 загинали и 26 ранени

The Telegraph съобщи на 1 юни в премахната след това статия, че британски служители са наредили на Службата за сигурност на Обединеното кралство да пренасочи усилията си за контраразузнаване към руски, китайски и ирански агенти, действащи в страната.

Неназовани правителствени източници казаха на The Telegraph, че подкрепата на Обединеното кралство за Украйна е довела и до увеличаване на руския шпионаж. ISW се въздържа от публикуване на статията, докато The Telegraph не предостави обяснение за премахването ѝ.

Руският военен коментатор Александър Артамонов предизвика негативна реакция от свързаните с Кремъл руски пропагандисти с твърдението, че украинците са "граждани втора класа". С това той противоречи на фалшивите усилия на Кремъл да представи украинския и руския народ като една нация. Артамонов е заявил в предаване на живо по руски държавен телевизионен канал на 1 юни, че "няма много високо мнение за украинците, защото са граждани втора категория".

Депутатът от Руската държавна дума и осъден нерегистриран руски чуждестранен агент Мария Бутина, руският ултранационалист и бивш депутат от Държавната дума Захар Прилепин, свързани с Кремъл руски блогъри и други провоенни руски коментатори остро критикуваха Артамонов и повториха фалшивия разказ, че руснаците и украинците всъщност са същото.

САЩ пускат от затвора обвинената за агент на Русия, Мария Бутина

САЩ пускат от затвора обвинената за агент на Русия, Мария Бутина

Депортират я, Москва я очаква в събота

Руските окупационни служители и руските сили в окупирана Украйна са подложили украинските цивилни в окупираната територия на насилие, кражба на собственост, религиозно преследване, принудително депортиране и вписване в руската армия. Всичко това е част от продължаваща кампания за изкореняване на украинската национална и културна идентичност.